Orașul Sebeș a fost întemeiat în secolul al XII-lea de coloniști sași, ce au venit din zona Rinului. În 1241, orașul a fost devastat de invazia mongolilor. În 1387 a obținut de la regele Sigismund de Luxemburg dreptul de a fi împrejmuit cu un zid de piatră. Fortificația solidă avea opt turnuri de apărare și patru porți de acces.

Cu meșteri și comercianți vestiți și o biserică fortificată, Sebeșul a fost unul dintre cele mai importane orașe din Transilvania. ,,Turnul Studentului” a fost construit în partea de sud-est a cetății. Ca și restul fortificației, turnul este construit din piatră de râu și are patru nivele.

Legenda Turnului

La asediul turcilor din 1438, sfatul orașului a dezbătut și decis să se opună oștașilor otomani. La auzul deciziei, mai mulți localnici s-au adunat și s-au revoltat, în frunte cu un elev din împrejurimile orașului, căruia i-a rămas numele de „Studentul din Romoș”.

Curajul sebeșenilor nu a impresionat armata otomană, iar turcii au pus foc de jur împrejurul turnului. Cei baricadați ar fi urmat să moară asfixiați sau luați ca și prizonieri. Unul dintre cei capturați a fost Studentul, care a ajuns sclav în Edirne.

La Sebeș, Turnul studentului a rămas de atunci un simbol al curajului, iar legenda lui e una dintre poveștile nemuritoare ale orașului.

Aici puteți citi legendele aurarilor din Munții Apuseni.

Cine a fost acel student?

Conform izvoarelor istorice, tânărul urma clasele Gimnaziului din Sebeș și se numea Christian Cloos, Romos. El a fost vândut, încarcerat și, într-un final, eliberat de sub persecuția otomană.

În cei aproape 20 de ani de captivitate, studentul a învățat turcește și învățat obiceiurile și firea oamenilor de acolo. După eliberare, el a ajuns la Germania și apoi la Roma.

Totodată, studentul a scris o carte de 65 de pagini în limba latină, Tractutus de moribus condictionibus et nequicia Turcorum, – „Tratat despre caracterul, moravurile și nelegiurile turcilor”. Cartea a fost publicată sub anonimat la Roma, Italia. Lucrarea respectivă a fost considerată în trecut primul incunabul cu autor de prin părțile noastre.

Studentul de la Sebeș a trăit până la 80 de ani și este înmormântat într-o biserică la Roma.

Legenda Studentului este cunoscută de către toți locuitorii Sebeșului.Turnul Studentului este ,,prizonier” în curtea unei școli, unde elevii depănează amintirea unui erou al Sebeșului.