Neînțelegerea ar fi putut crea o criză fără precedent la nivel european în contextul pandemiei coronavirus și a lipsei unui acord post-Brexit. Infidelitatea Ungariei și Poloniei ar fi putut fi sancționată drastic de către celelalte state cu măsuri care ar fi putut culmina cu suspendarea statutului de stat membru. În cele din urmă, spre binele general, bugetele au fost aprobate în urma unor discuții purtate de către liderii europeni întruniți de urgență chiar în condițiile actuale ale pandemiei. De această dată liderii Ungariei și Poloniei au fost convinși să acorde creditul necesar pentru un vot unanim al proiectărilor bugetare.

Liderii țărilor Uniunii Europene și ai instituțiilor comunitare au ajuns la un acord privind bugetul multianual al Uniunii Europene și bugetul de relansare economică al Uniunii Europene, în urma întrunirii Consiliului European din 10-11 decembrie 2020.

Bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 are o valoare impresionantă fiind situat la 1043 miliarde de euro și reprezintă principală ancoră și linie directoare pentru politicile publice și economice ale statelor Uniunii Europene care astfel își pot planifica mult mai ușor inițiativele și resursele proprii.

Planul UE pentru relansare economică este o inițiativă la nivelul Uniunii Euopene prin care se dorește atenuarea și chiar zădărnicirea tuturor efectelor economice negative ale crizei coronavirus asupra statelor membre ale Uniunii Europene. Bugetul total pentru relansare economică este situat la 750 de miliarde de euro și constituie o garanție importantă transmisă de la nivel central pentru fiecare stat membru și pentru întreprinzătorii privați că vor fi ajutați să depășească greutățile neașteptate și nedrepte ale pandemiei.

Acum adevărata provocare este lansată în terenul statelor membre care pentru a obține fonduri consistente pentru instituțiile lor sau pentru diferitele proiecte nu vor trebui decât să facă dovada respectării unor condiții minime, dar necesare.