În singurul oraș de pe Insula Paștelui, la Muzeul Rapa Nui se află o exponantă foarte controversată. Un pește de lemn, ce este așezat în spatele unei vitrine de sticlă poartă un mesaj ce, până în ziua de azi, nu a putut fi descifrat.

Acel pește de lemn are mai multe glife. Unele sunt reprezentate de forme umane, altele de plante și animale. Numele acestei scrieri se numește rongorongo, singurul sistem de scriere indigen dezvoltat în Oceania înainte de secolul XX.

Altfel spus, acest scris reprezintă unul dintre misterele Insulei Paștelui. Totodată, insula este cea mai izolată de pe Pământ, cel mai aproape vecin fiind la 2.000 de km distanță.

Misterele Insulei Paștelui

Potrivit tradițiilor orale de pe Insula Paștelui, tăblițele rongorongo au fost aduse aici de primii coloniști, care au ajuns aici între anii 800 și 1200, cel mai probabil de la Insulele Marchize sau Gambier, care fac acum parte din Polinezia Franceză.

Specialiștii susțin că acest sistem de scriere a fost folosit doar de elita locală de pe Insula Paștelui.

„Rongorongo nu a fost niciodată o scriere pentru oamenii de rând. Doar o mână de oameni înțelepți și educați, potrivit tradiției doar bărbați, puteau interpreta textele”, a precizat Cristián Moreno Pakarati, director al Rapanui Pioneers Society.

Această scriere e pe cale de dispariție după ce, în 1877, numărul populației a ajuns să fie de doar 111 Rapanui.

„Mai mulți Rapanui încă își mai aduceau aminte de tradiții, unele ritualuri și obiceiuri, iar câteva dintre acestea le-au împărtășit cu vizitatori în primele decenii ale secolului XX”, a spus Steven Roger Fischer, fost director al Institutului pentru Limbi și Literaturi Polineziene din Auckland, Noua Zeelandă, potrivit Atlas Obscura.

Directorul Rapanui Pioneers Society, Cristian Moreno, a precizat că aceste scrieri generează o adevărată mândrie pentru insulă.

„Este o sursă de admirație și uimire pentru strămoșii noștri. Însă, pe de altă parte, este un adevărat mister”, a spus Cristián Moreno Pakarati.