Fără doar şi poate, pandemia de coronavirus ne-a dat vieţile peste cap de mai bine de un an de zile. Schimbările acestea au afectat oamenii în nenumărate feluri, iar unii chiar au ajuns să îşi pună capăt zilelor. Din fericire, acum există lina verde pentru persoanele care caută suport psihologic în acest sens.

Potrivit autorităţilor, acestea au înfiinţat o linie telefonică pentru a oferi sprijin psihologic celor care vor să scape de povara cumulată în tot acest timp.

Am fost daţi peste cap

De peste un an de zile, tot ce cunoşteam şi făceam s-a schimbat radical din cauza noii pandemii. În timp ce unii au putut să se reinventeze, alţii au fost copleşiţi după ce s-au trezit fără venituri.

La polul opus, alte persoane nu au fost afectate de lipsa banilor însă au cunoscut un nou volum de muncă şi frustrări care i-au pus la pământ. La toate adaugă lipsa socializării, a prietenilor sau a imposibilităţii de a călători.

Multe persoane au fost afectate şi de ura şi răutatea care a ieşit la suprafaţă, iar pentru alte persoane incertitudinea următoarei zile împreună cu măsurile răs-schimbate i-a bulversat cu totul.

„S-a făcut un an de când avem de-a face în fiecare zi cu stres şi anxietate din cauza acestei pandemii. Toate lucrurile astea îşi lasă semnul. Avem în societate o tensiune cu care ne confruntăm la nivel individual şi la nivelul societăţii. Simţim cu toţii oboseală, confuzie, câteodată furie.

Măsurile de sănătate publică, distanţarea fizică, închiderea şcolilor pe perioade relativ lungi sau oprirea funcţionării unor afaceri – toate astea sunt menite să salveze vieţi şi să prevină pandemia, dar, cum spuneam, sunt de multe ori copleşitoare la nivel individual şi chiar la nivelul comunităţii”, a explicat ministrul Vlad Voiculescu.

Din pandemie, în epidemie mentală

Fără doar şi poate, odată cu pandemia de coronavirus a apărut şi o epidemie adiacentă, respectiv cea a sănătăţii mintale.

„Trebuie să spunem că dacă suntem oneşti România, ţara noastră, nu are neapărat o tradiţie în a vorbi deschis despre problemele de sănătate mintală. A existat şi există în continuare o stigmă pe care mulţi o poartă şi depresia, anxietatea chiar dacă nu ar trebui să ruşineze pe nimeni nu sunt subiecte extrem de cunoscute, respectiv subiecte despre care să se vorbească des şi deschis în orice context, fie în particular, fie în familie, fie pe scena publică.

E important să vorbim despre sănătatea noastră mintală la fel cum vorbim despre sănătatea noastră fizică. În termeni de sănătate publică principalul impact psihologic al pandemiei este aşadar o rată ridicată de stres şi anxietate.

Avem cu toţii nevoie de sprijin pentru a trece prin momente grele şi fiecare se descurcă cum poate, fiecare încearcă să gestioneze situaţia, anxietatea, stresul şi modul în care reacţionează în situaţii stresante, după cum a învăţat, respectiv după ajutorul pe care îl primeşte şi în general putem să ne îmbunătăţim starea psihică vorbind deschis despre provocările noastre cu cei apropiaţi, cu familia, cu prietenii.

Ajută, de asemenea, mişcarea fizică orice fel de spiritualitate şi ieşirea în natură. Sunt lucruri care cu siguranţă ne ajută şi sunt studii ştiinţifice care arată că toate activităţile de mai sus ne cresc rezilienţa emoţională şi ne îmbunătăţesc ceea ce numim o stare de bine”, a transmis Voiculescu.

Linia verde, disponibilă din 6 aprilie

Începând cu data de 06.04.2021 există o linie telefonică la care cei care doresc să îşi descarce povara cumulată în tot acest timp, o pot face cu încredere.

„E important când ne simţim copleşiţi să apelăm la experţi, la psiho-terapeuţi şi linia telefonică de sprijin psihologic pe care o lansăm astăzi împreună va fi tocmai asta: o soluţie de sprijin pentru orice român afectat de pandemie.

Cu ajutorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale şi al companiei Vodafone România, peste 40 de psihoterapeuţi voluntari vor fi disponibili de luni până sâmbătă de la 12 până la 20, pentru a fi alături de oricine are cu adevărat nevoie, pentru oricine are nevoie de sprjin emoţional.

E un lucru extraordinar şi cred că subliniază încă o dată ceea ce ştim cu toţii – că numai împreună, om cu om, vom reuşi să trecem de pandemie şi de această perioadă grea”, a concluzionat Vlad Voiculescu.

Numărul de telefon la care puteți apela este 021 9081 – linie telefonică cu tarif normal.