Din cauza rapoartelor cu privire la cheagurile de sânge, Johnson&Johnson amână distribuirea vaccinului anti-Covid-19 pe teritoriul Europei.

„Am luat decizia de a întârzia în mod proactiv lansarea vaccinului nostru în Europa. Siguranţa şi bunăstarea oamenilor care folosesc produsele noastre reprezintă prioritatea noastră numărul unu.

Suntem conştienţi de o tulburare extrem de rară care implică persoane cu cheaguri de sânge la un număr mic de persoane care au primit vaccinul nostru Covid-19. CDC şi FDA analizează datele care implică şase cazuri raportate din SUA din peste 6,8 milioane de doze administrate. CDC şi FDA au recomandat o suspendare temporară a utilizării vaccinului nostru.

Am luat decizia de a întârzia proactiv lansarea vaccinului nostru în Europa”, se precizează într-o declaraţie a companiei Johnson & Johnson.

Livrarea a sute de mii de seruri Johnson&Johnson se lasă aşteptată

În Uniunea Europeană trebuiau să fie livrate în următoarele săptămâni sute de mii de doze de vaccin Johnson&Johnson, însă acest lucru se va realiza cu întârziere

Potrivit Agenţiei Europene pentru Medicamente, EMA, s-a început deja analizarea vaccinului în cauză pentru a se evalua rapoartele cu privire la cheagurile dă sânge la persoanele care au fost imunizate cu acest vaccin.

În cadrul unei declaraţii care a avut loc înaintea anunţului companiei Johnson&Johnson, Andrei Baciu, vicepreşedintele CNCAV şi secretar de stat, a subliniat faptul că în cursul zilei de mâine România ar fi urma să primească nu mai puţin de 60.000 de doze vaccin de la Johnson&Johnson.

„Am văzut această informaţie (privind solicitarea FDA de întrerupre a vaccinării cu Johnson&Johnson în SUA – n.r.). Aşteptăm o recomandare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin putem face acest lucru.

Avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă.