În sud-estul Angliei, ultimele zile au adus o creștere semnificativă a cazurilor de infecție cu Covid 19 și această creștere s-a simțit și în Londra. A fost o situație în care lucrurile aproape că au scăpat de sub control. La cercetarea mostrelor prelevate, oamenii de știință au costatat o mutație a tulpinei cunoscute.

Boris Johnson a anunțat că noua mutație a coronavirusului  este cu 70% mai contagioasă decât forma inițială a virusului, dar nu este mai periculoasă și nici nu este rezistentă la vaccinurile anti-COVID. Mutația este prevalentă în zone vaste din sudul Angliei, inclusiv în capitala țării, Londra. Noua variantă a virusului ar fi responsabilă de creșterea vertiginoasă din ultimele zile a numărului de infectări. Din această cauză, autoritățile britanice au introdus în Anglia un nou nivel de restricții, nivelul patru, care sunt periculos asemănătoare cu cele ale unei carantine și au anulat aproape în întregime relaxările de Crăciun.

Premierul a declarat:

„Potrivit informațiilor preliminare pe care le avem despre această nouă variantă a virusului și a pericolului pe care îl aduce, cu inimă grea trebuie să vă spun că nu putem menține planurile de Crăciun. Săptămâna viitoare ar fi urmat să intre vigoare cinci zile de relaxare a restricțiilor în întreaga țară. Pentru locuitorii din zonele de nivel 4 toate relaxările sunt anulate, iar pentru ceilalți sunt reduse la o singură zi.”

Noile restricții în Anglia intră în vigoare în 20 decembrie. Johnson a spus că este datoria sa să aibă grijă de populației și, oricât de greu îi este să ia  aceste măsuri, este nevoit să le facă din cauza creșterii numărului celor infectați.

Sadiq Khan, primarul Londrei, a postat pe twitter un îndemn pentru locuitorii orașului:

„Aceste restricții suplimentare sunt o lovitură amară. Orașul nostru se confruntă cu cel mai dur Crăciun de după război – și va trebui să ne unim cu toții pentru a ne vedea în această perioadă cumplită.(…) Vă rugăm să urmați noile reguli – viața depinde de aceasta.”

Călătoriile din Scoția în Anglia și invers sunt interzise.În Scoția s-au înăsprit restricțiile. Țara Galilor a decis ca tot de la miezul nopții să impună o nouă carantină națională.