Lorant Sas, deputat USR PLUS consideră că totalitatea informaţiilor recepţionate cu privire la sănătatea publică şi achiziţiile din banii publici sau acelea care sunt în directă legătură de oficialii răspunzătiru cu gestionarea crizei pandemice, trebuie să aibă o conotaţie transparentă şi, de asemenea, să fie la dispoziţia oricărui cetăţean.

Din acest considerent, parlamentarul a făcut anunţul conform căruia spune că susţine demersurile iniţiate de către ministerul Sănătăţii privind transparentizarea activității de gestionare a pandemiei de coronavirus.

Lorant Sas: „Susțin deciziile ministrului Sănătății”

”În calitate de parlamentar al județului Bistrița-Năsăud, susțin deciziile ministrului Sănătății și consider că toate informațiile care vizează sănătatea publică, achizițiile din bani publici sau oficialii care gestionează criza pandemică trebuie să fie transparente și la îndemâna fiecărui cetățean. România este, din 2013, membra inițiativei internaționale “Parteneriatul pentru o guvernare deschisă”, al cărui scop principal este transparentizarea datelor pentru reutilizare.

România are un portal de date deschise și planuri naționale pe domenii, inclusiv sănătate, ca sa publice cat mai multe date. Din 2007, România are o lege, Legea 109, pentru deschiderea datelor din sectorul public. De asemenea, Legea 544/2001 spune care sunt excepțiile de la comunicarea sau deschiderea datelor, acestea fiind exprese și limitative, pentru ca regula este transparența într-o societate democratică.

Informațiile publicate nu au caracter secret și nu se încadrează în excepțiile Legii 544.Indiferent de consecințe, suntem datori să spunem adevărul. La rândul meu, pentru asta am intrat în politică: nu să perpetuez niște reguli proaste, ci să le schimb”, a precizat deputatul USR PLUS.

Lorant Sas şi o promisiune transparentă

Totodată, Lorant Sas a mai spus că USR PLUS a promis o transparență totală de la bunîncă de la început și, conform parlamentarului, primisiunea de faţă  este deja îndeplinită la nivelul Ministerului Sănătății.

”După un an de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 în România, Vlad Voiculescu a reușit în trei luni de mandat ce nu s-a făcut în 12 luni: să publice toate datele referitoare la pandemie, dar și la vaccinare. (…) Pentru USR PLUS, transparența nu este negociabilă”, a completat sursa citată.