UDMR știe cât de importantă este instituția, prin prisma atribuțiilor. Poate face sesizări la CCR, ceea ce ar schimba multe dintre deciziile Parlamentului.

Ultimele declarații ale membrilor coaliției arată, însă, că negocierile se vor da între USR-PLUS și UDMR.

Dacă USR PLUS menționa în urmă cu o lună că îl susține pe Peter Eckstein Kovacs, avocat de profesie, popular în Cluj, UDMR se îndreaptă spre Gyula Fabian, fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

„O să vedem într-o săptămână, maxim două, dar sper să fie săptămâna viitoare, să putem lua o decizie. Într-adevăr, am primit o nouă propunere din partea celor de la UDMR. (…) Abia aştept să vedem CV-ul şi caracteristicile profesionale ale acestei propuneri. Nu cunosc persoana respectivă. (…) Asta e informaţia pe care o am: un profesionist în domeniul Dreptului, din Cluj”, a declarat vicepremierul Barna, relatează Agerpres.

Avocatul Poporului e miza. În cărți mai e un profesionist al Dreptului

Liberalii l-ar dori în funcția de Avocat al Poporului pe Flavius-Antoniu Baias, fostul decan al Universității București, doctor în Drept.

Nu este exclus, însă, ca PNL să cedeze și să se alăture propunerii UDMR, lucru care va face să fiarbă filiala PNL Cluj.

De ce e crucială funcția de Avocat al Poporului

Funcția este crucială pentru interesul cetățenilor. Apără drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor în relațiile cu instituțiile publice.

Concret, inițiază petiții, se interesează de stadiul acestora, formulează puncte de vedere la cererea Curții Constituționale.

Principala preocupare ar trebui să fie respectarea drepturilor și obligațiilor în raport cu instițuțiilor publice.

Coaliția de guvernare susține că noul Avocat al Poporului ar trebui să fie un profesionist, nu un om politic, așa cum a fost catalogată Renate Weber.

În luna februarie a acestui an, PNL a anunțat că a sesizat comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru demiterea Renatei Weber.