Preşedintele Asociaţiei producătorilor, procesatorilor şi consumatorilor în domeniul ecologic Inter-Bio, Costin Lianu, a solicitat autorităţilor române introducerea agriculturii ecologice în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). El susţine că până acum nu a primit niciun răspuns, lucru care arată nepăsarea guvernanților.
„Ce înseamnă faptul că avem doar 300 de procesatori? Că majoritatea materiilor prime pleacă din România şi călătoresc în Germania, Franţa sau Austria. Nici măcar mori de mălai ecologic nu avem foarte multe în ţară. Mălaiul pentru un producător mondial de pufuleţi ecologici pleacă din România să fie procesat la morile din Austria şi după aceea vine înapoi. Cam asta este situaţia agriculturii ecologice din România”, a afirmat Costin Lianu, notează Agerpres.
Lovitură pentru producători! Agricultura nu este inclusă în PNRR
Preşedintele Inter-Bio a subliniat că a solicitat să se treacă o măsură de finanțare a agriculturii ecologice, înainte ca actul să ajungă . transmiterii la Bruxelles. Până acum statul român nu a avut o politică coerentă în ceea ce priveşte agricultura ecologică.
„Sub 2% din producţia agricolă este certificată ecologic, iar alte ţări au peste 10% din producţie în adopţie ecologică, de pe suprafeţe certificate. Această situaţie coroborată cu faptul că majoritatea produselor sunt materii prime pe care le exportăm demonstrează că suntem divergenţi faţă de ţările europene care au mizat pe acest sector. Statul român nu trebuie doar să susţină procesul de reconversie. El trebuie să educe cetăţenii să înţeleagă ce înseamnă produsul ecologic. Să introducă produsele în spitale, şcoli, acolo unde cetăţenii pot înţelege ce înseamnă ele, să deruleze campanii de transformare a imaginii noastre, să întărească controalele produselor ecologice, să investească în laboratoare de certificare şi să susţină producătorii să se organizeze pe linii de produse”, a declarat Lianu pentru sursa citată.
Ce se întâmplă acum cu PNRR
Comisia Europeană a început analiza planurilor depuse de statele membre pentru accesarea fondurilor europene. România a solicitat o prelungire a evaluării, iar solicitarea fost acceptată, a anunțat premierul Cîțu în cursul zilei de azi, 11 iunie.
Comisia Europeană are două luni pentru a aviza planurile naţionale. Una dintre condiţiile de bază pentru aprobarea acestora este ca din sumele prevăzute statele membre să aloce cel puţin 37% tranziţiei ecologice şi 20% sectorului digital.
Prin urmare, este de netolerat ca agricultura ecologică să nu fie inclusă în finanțare.