Luana Melania Butnariu a fost recompensată pentru activitatea derulată pe tot parcursul anului trecut. Butnariu a avut activități multiple și a înțeles avantajele internetului.  Aceasta a reușit și adaptarea rapidă la noul context pandemic, în starea de urgență. Căci, pentru bibliotecarul brașovean, online-ul a însemnat o oportunitate, nu o piedică în derularea activităților.

„Este o onoare, acest premiu a venit ca o recunoaștere a faptului că în acest an – cel mai greu, aș spune eu – anul care ne-a debusolat pe toți, în absolut toate domeniile, chiar și în educație, și în cultură, mi-a confirmat că ceea ce am făcut, am făcut bine. Cu toții ne-am reinventat, am inventat și reinventat, pe toate căile. Am profitat, iacă-tă, și de oportunitățile acestei crize prin care am trecut. Am fost prima bibliotecă din țară care am intrat în direct cu utilizatorii noștri.‟

Luana Melania Butnariu este omul din spatele a diferite proiecte.

„Prietenie pe o sfoară”, anul acesta online, sau „Maratonul poveștilor”, sunt urmărite cu nerăbdare de copii în mediul online. Iar de Olimpiada de Benzi Desenate se leagă tot numele ei. Totodată, colaborarea dintre o bibliotecă publică și o școală, un alt proiect al bibliotecarei din Brașov, a fost inclusă drept exemplu de bună practică în Ghidul UNESCO privind practicile educaționale deschise în timpul închiderii școlilor.

„Cred că acest aspect a și cântărit foarte greu în decernarea acestui premiu. Una dintre activitățile pe care am realizat-o pe platforma Zoom, împreună cu doamna profesoară Violeta Daniela Nedelcu, de la Școala 2, a fost văzută – căci de asta zic mereu, este foarte important să fim vizibili – de către doamna Carmen Holotescu, profesor universitar la Universitatea din Timișoara, cea care s-a ocupat pe România, de Ghidul UNESCO, scos sub egida acestui forum, și realizat de către o Universitate din Beijing” a adăugat Melania Butnariu.

Melania Luana Butnariu spune că nu se oprește aici, în plan are și alte activități, se gândește la proiecte noi.