Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne a afirmat faptul că intenţionează să modifice legislaţia pentru a permite unităţilor administrativ-teritoriale să poată aloca bani pentru reabilitarea sediilor de Poliţie.
Acest lucru se are în vedere din cauza faptului că MAI pur şi simplu nu dispune de resurse financiare suficiente.
Lucian Bode vrea toalete în toate sediile de Poliţie
Lucian Bode a declarat în cadrul unei conferinţe de presă faptul că la nivelul ţării sunt peste 3.000 de sedii de Poliţie, iar multe dintre acestea au nevoie de reabilitări. De exemplu, aproximativ 1.000 de sedii încă au toalete în curte.
Potrivit ministrului, banii alocaţi din bugetul anului în curs sunt doar pentru remedierea problemei toaetelor, însă nu sunt suficiente resurse pentru renovarea tuturor sediilor de Poliţie. Cheltuielile de personal sunt în cuantum de 83%, în timp ce pentru dotări s-a asigurat un procent de numai 17%.
„Am aprobat, prin repartizarea unor sume din bugetul pe anul 2021, sumele necesare pentru a rezolva această problemă, care este ruşinoasă pentru Poliţa Română, în anul 2021, şi am alocat întreaga sumă necesară pentru finanţarea acestor investiţii, să nu mai existe în anul 2021 post de poliţie fără grup sanitar”, a menţionat Lucian Bode.
Finanţe europene pentru 65 de sedii de Poliţie
Conform spuselor sale, un număr de 65 de sedii de Poliţie vor primi finanţare europeană, însă pentru restul, din păcate nu există în momentul de faţă destule surse financiare, motiv pentru care se doreşte o anumită modificare legislativă, în contextul în care sute de administraţii locale şi-au manifestat disponibilitatea de a investi în clădiri.
Cu toate acestea, din cauza constrângerilor legislative actuale, acest lucru nu este actualmente posibil.
„Ne-am gândit să modificăm legislaţia, în sensul în care legea de funcţionare a MAI să permită unităţilor administrativ-teritoriale să aloce resurse pentru modernizarea sediilor de poliţie. (…)
Vom clarifica, vom avea o reglementare legală, astfel încât să permitem unităţilor administrativ-teritoriale să facă aceste investiţii minime, pe care pe de o parte Poliţia nu le are, nu are aceşti bani, pe de altă parte UAT-urile au aceşti bani şi pentru ei nu reprezintă un efort foarte mare 100.000 – 150.000 de lei într-un an de zile, pentru o astfel de investiţie”, a afirmat Lucian Bode.