De la atracțiile arhitecturale și până la marile festivaluri de vară, Cluj-Napoca atrage anual sute de mii de turiști, iar locuitorii sunt mândri de modul în care se fac lucrurile. Cu toate acestea, multă lume nu știe câteva lucruri ce caracterizează cu adevărat acest oraș.

Numele ,,Napoca” are o vechime de peste 2000 de ani, datând din vremurile romane. În urma bătăliilor dintre daci și romani, Napoca a devenit capitala noii provincii romane și unul dintre cel mai important oraș din estul Imperiului Roman.

De asemenea, dacă locuitorii îi spun simplu Cluj, pe plăcuțele de la intrare sunt scrise patru nume: Cluj-română, Kolozsvar-maghiară, Klausenburg-germană și ÆLIVM NAPOCENSE- latină.

Clujul mai este denumit ca fiind neoficial ,,inima Transilvaniei”. De-a lungul istoriei, orașul a fost capitala provinciei imperiului Austro-Ungar.

Cluj-Napoca a devenit capitala tineretului în 2015

Datorită primei ediții a festivalului UNTOLD, Cluj-Napoca a reușit să primească titlul de Capitala Europeană a Tineretului în 2015. Este binecunoscută prezența studenților în Cluj, o treime din populație fiind formată din studenți din toată țara. Viața de noapte, barurile și cafenelele se găsesc la fiecare colț de stradă.

În Cluj-Napoca putem regăsi prima cafenea cu design kinetic steampunk cu un design unic în lume. Pe lângă aceasta, Clujul are și propriul preparat tradițional, varză a la Cluj.

Studenții de la medicină și pasionații de remedii vechi vor avea posibilitatea să viziteze Muzeul Farmaciei. În acel loc, turiștii au ocazia să află mai multe despre praful de mumie ce vindecă boli și cum se poate prepara elixirul dragostei.

Conform statisticilor Comisiei Europene, Clujul este cel mai prietenos oraș din Europa și ocupă primul loc în rândul a 100 de orașe mai mari din Uniunea Europeană în ceea ce privește calitatea aerului.

Orașul este cunoscut și pentru dezvoltarea IT, având mai mulți ingineri IT pe cap de locuitor decât SUA, China, India sau Rusia.Pe 2014, orașul mai bătea un record, deschizând cea mai mare și mai modernă sală polivalentă de acest gen din sud-estul Europei. Poate găzdui mai mult de 7.000 de persoane pentru evenimente sportive și aproximativ 10.000 pentru un concert.

La concertul de deschidere au cântat James Blunt, Julio Iglesias, Eros Ramazzotti, Lara Fabian și Moderne. În 2017, a avut loc la Campionatul European de Gimnastică și la FIBA ​​EuroBasket 2017.