ACTUALIZARE- AGERPRES. Florin Cîțu l-a numit pe Tiberiu Horațiu Gorun în funcția de secretar general. Decizia prim-ministrului a fost publicată în Monitorul Oficial. Printr-o altă decizie, Florin Cîțu a decis eliberarea lui Dragoş Condrea din funcţia de secretar general al Guvernului.

 

În urma ședinței ce a avut astăzi, la Partidul Național Liberal a început lupta pentru funcțiile guvernamentale. Ocuparea funcției de șef al Secretariatului General al Guvernului este cea mai dezbătută.

Conform evz.ro, organizațiile PNL din Timișoara îl susțin pe actualul prefect de Cluj, Mircea Abrudean, pentru ocuparea funcției de șef al SGG. De asemenea, al doilea aspirant, Horațiu Gorun, este susținut de liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu.

În încercarea de reconciliere cu organizațiile liberale din Vest, președintele PNL, Ludovic Orban, a renunțat la nominalizarea lui Tănase Stamule pentru funcția de șef al SGG.

În urma negocierilor politice, din cele 200 de funcții guvernamentale, liberalilor le-au revenit 96 de funcții. Repartizarea lor nu s-a finalizat în ședința ce a avut loc astăzi.

Mâna dreaptă a premierului, funcția de Secretar General al Guvernului

SGG adminisrează o serie de agenții guvernamentale și de regii ale statului. Mai multe organizații liberale vizează funcția de SGG. Conform sursei citate, Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului și Protocolului de Stat (RAAPPS) e vizată și de USR-PLUS. Aceasta se află tot în subordinea SGG. Altfel spus, tot în zestrea PNL intră.

Ludovic Orban a cedat SGG organizațiilor din Transilvania

Pentru împăcarea cu filialele din Transilvania, liderul liberalilor a luat hotărârea de a ceda SGG. Președintele PNL a fost atacat în repetate rânduri de mai multe voci din fruntea partidului datorită cedării unor ministere importante către USR-PLUS și UDMR.

Pentru a liniști spiritele din interiorul partidului, Orban a cedat funcția de șef SGG liberalilor din Vest. Funcția a revenit, în urma mai multor negocieri, județului Cluj.

Mircea Abrudan, liberal cu o vechime de 17 ani, este cel propus ca secund al premierului Cîțu. Prefect de Cluj din decembrie 2020, Abrudan a condus o firmă specializată pe consultanță și management pe fonduri europene.

Horațiu Gorun, propunerea PNL-Gorj pentru șefia SGG

Dan Vîlceanu, liderul PNL-Gorj, l-a nominalizat pe Horațiu Gorun pentru funcția de șef SGG. Horațiu Gorun a ocupat funcția de director al Direcției județene de tineret și sport, conform psnews.ro

Cuvântul final îl are premierul

Ludovic Orban a precizat că e dreptul premierului să decidă SGG, iar organizațiile care au avut rezultate în campania electorală să vina cu propuneri.

„Sunt mai mulți candidați pentru SGG. (…)Am spus că este dreptul organizaţiilor care sunt cele care au muncit, care practic au dus campaniile electorale, să desemneze reprezentanţi în funcţii. (…) Avem foarte mulţi oameni de calitate, sunt convins că premierul va veni către BPN cu o propunere foarte bună”, a mai precizat șeful liberalilor.

Legat de situația prefecților și subprefecților, liderul PNL este sigur că în două săptămâni lucrurile se vor așeza.

„Într-o săptămână, două cred că vom finaliza în coaliție şi negocierile legate de prefecţi şi subprefecţi. Astel încât să fie aşezarea la guvernare finalizată”, a declarat optimist șeful PNL, Ludovic Orban.