Conform Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, până la data de 13 martie s-a înregistrat un număr de 689 de porcine decedate din cauza pestei porcine africane, la o fermă din localitatea Macea, judeţul Arad.

Dintre acestea, 667 au fost incinerate în cadrul unităţii, dar şi într-o unitate de neutralizare autorizată. Restul suinelor şi-au găsit sfârşitul ieri, 14 martie 2021.

„În vederea ecarisării rapide a cadavrelor, s-a solicitat suplimentarea cu incineratoare mobile din reţeaua sanitară veterinară şi s-au făcut solicitări pentru disponibilizarea capacităţilor de neutralizare aparţinând unor alte societăţi, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor remis AGERPRES.

Consiliului Local pentru Combaterea Bolilor a decis incinerarea suinelor din Macea

La ferma în cauză, care aparţine societăţii C.A.I. Curtici ce deţine un efectiv de 20.000 de capete, focarul de pestă porcină africană a fost confirmat dată în data de 5 martie a anului în curs.

În cadrul şedinţei Consiliului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), susţinută în ziua următoare, s-a realizat planul de măsuri, dispuzându-se intervenţia în focar şi incinerarea cadavrelor în incineratorul societăţii respective, precum şi în cel al unei unităţii de neutralizare autorizate de la nivalul judeţului Arad, respectiv SC Alvi Serv SRL.

„Situaţia impune ca toate cadavrele de porcine să fie neutralizate, în conformitate cu prevederile din Manualul operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană, subliniază ANSVSA.

10 tone de produse, eradicate

Conform Autorităţii, până în momentul de faţă, cantitatea de carne, cât şi cea de produse din carne existente şi inventariate până în unitatea de procesare a C.A.I. Curtici, este de aproximativ 67 de tone. Depozitarea se realizează în spaţii frigorifice ale unităţii de procesare.

Din totalul cantităţii de produse de origine animală, vor fi neutralizate aproximativ 10 tone.

„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad aşteaptă sosirea incineratoarelor solicitate şi s-au făcut demersuri pentru identificarea şi aprobarea unor locaţii pentru îngroparea cadavrelor, în situaţia în care se va depăşi capacitatea de neutralizare, precizează ANSVSA.