Creşterea finanţelor aferente hranei bolnavilor aflaţi în spitale a fost aprobată de către Guvernul României.

Potrivit instituţiei, majorarea acesteia poate fi acordată la solicitarea şefului unităţii medicale.

În cursul zilei de astăzi, Guvernul României a aprobat în cadrul unei şedinţe o hotărâre potrivit căreia, începând cu luna următoare suma de bani cheltuită pentru hrana pacienţilor internaţi în spitale va fi actualizată cu indicele preţurilor de consum la mărfurile alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72%

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa de Guvern din 21 aprilie 2021, Hotărârea pentru modificarea şi completarea art.1 din Hotărârea Guvernului nr.429/2008 privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice.

Conform actului normativ, începând cu luna mai 2021, alocaţia de hrană pentru pacienţii din unităţile sanitare se va actualiza cu indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72%”, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Majorarea sumelor pentru hrana pacienţilor, decisă de managerii spitalelor

Totodată, s-a mai reglementat şi modalitatea de majorare a finanţelor aferente mâncării pacienţilor, la solicitarea conducătorului unităţii sanitare, cu avizul consiliului de administrare, „în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat”.

Eliminarea tarifelor maximale

Conform sursei anterior menţionată, cu privire la norma aferentă hranei zilnice, a fost reglementat ca în unităţile sanitare să nu mai existe mult cunoscutele tarife maximale.

De asemenea, unităţile sanitare vor avea obligativitatea ca după 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de faţă, să facă public „nivelul alocaţiei de hrană stabilit pentru consumurile colective”.

„În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei hotărâri, unităţile sanitare publice au obligaţia de a afişa pe site-ul propriu nivelul alocaţiei de hrană stabilit pentru consumurile colective, precum şi orice modificare a acestora. Informaţiile sunt comunicate concomitent şi Ministerului Sănătăţii”, afirmă aceeaşi sursă.