Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a precizat că  nivelurile alocaţiilor de hrană vor putea fi stabilite de către conducătorul unităţii sanitare cu aprobarea Consiliului de administraţie.

S-ar elimina, astfel, umilința din spitale. La acest moment, reprezentanții spitalelor trebuie să facă meniul pacienților cu 12, respectiv 9 lei pe zi.

Concret, pentru masa unui bolnav din spital se alocă rușionoasa sumă de 3, respectiv 4 lei.

Proiectul propus de Ministerul Sănătății prevede ca persoanele cu TBC și SIDA, tratate în ambulatoriu, să primească o indemnizație lunară de hrană de 16 lei/zi

Mai mulți bani pentru hrana bolnavilor

Având în vedere că pentru pacienţii cu tuberculoză şi infecţie HIV/SIDA este necesară stabilirea unei indemnizaţii lunare de hrană pe toată perioada de boală, atât pentru pacienţii internaţi, cât şi pentru pacienţii trataţi în ambulatoriu conform prevederilor legilor specifice a fost stabilită o alocaţie de hrană în cuantum de 16 lei/zi/pacient adult respectiv 15 lei/zi/ pacient copil, la acelaşi nivel care este prevăzut în acest moment în HG 429/2008, cu modificările ulterioare”, precizează Vlad Voiculescu.

Cât dă acum statul pentru mâncarea bolnavilor

Potrivit unei adrese transmisă Evz Transilvania, rezultă că sumele pentru hrana pacineților din spitale sunt  derizorii. Celor de la de la hemodializă li se acordă suma infimă de 9 lei. Mai exact, pentru o masă, reprezentanții unui spital trebuie să gândească un meniu de trei lei.

Cea mai mare sumă alocată de stat este pentru masa pacienților de la geriatrie: 19, 4 lei. Aproape 7 lei pentru masa unui vârstnic internat.

Guvernul alocă 4 lei pentru masa unui pacient de la psihiatrie. Asta presupune 12 lei pe zi, pentru toate cele trei mese ale unui bolnav de la psihiatrie.

Despre această situație, unii manageri ai spitalelor spun că tot este o sumă modifică. Presa a relatat, constant, din  ce este alcătuit meniul unui pacient.

În mai multe județe din țară, masa bolnavilor nu conține elemente nutritive, ci chiar toxice, cum ar fi margarină și parizer.