Gabriel Lazany se declară revoltat de suma alocată pentru mâncarea zilnică primită de către pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, spunând că aceasta este o sumă „jenant de mică”

Mai exact, pacienţii primesc hrană în cuantum de 10 lei din care spitalul trebuie să asigure trei mese pe zi. Potrivit lui Gabriel Lazany, furnizorii sunt ieftini, iar unitatea spitalicească încearcă din răsputeri să livreze totuşi mâncare de calitate.

“Sumele alocate pentru hrana unui pacient sunt deosebit de mici, chiar jenant de mici. Aici vorbim de o alocare zilnică de 10 lei pe zi. Deci cu această sumă, noi suntem obligați să asigurăm micul dejun, prânzul și cina unui pacient. Practic, trebuie să ne încadrăm în această sumă. Ca să reușim, noi încercăm să lucrăm cu furnizori ieftini, încercăm să facem produse de calitate în bucătăria spitalului.

Pâinea este achiziționată de la un furnizor din Vatra Dornei, în urma unei proceduri de achiziție publică. Toată calitatea hranei din spital este verificată, se păstrează probe alimentare în fiecare zi, care sunt puse la dispoziția Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a Direcției de Sănătate Publică”, a declarat Gabriel Lazany într-o emisiune a AS TV.

Gabriel Lazany: „Până se face ancheta durează

Lazanty a ţinut să sublinieze faptul că o atenţie deosebită trebuie pusă pe alimentele care sosesc din afara spitalului. Acesta susţine că în cazul unor toxinfecţii, primul vinovat este spitalul, iar anchetele aferente se întind pe perioade lungi de timp, însă dacă mâncarea provine doar din spital, atunci se pot identifica uşor şi cauzele problemelor.

“Întotdeauna am insistat ca pacienților să nu li se aducă hrană din afară, tocmai din condiții de siguranță. Pe perioada internării, pacienții sunt în grija și responsabilitatea noastră, iar în momentul în care un pacient face o toxiinfecție alimentară, primul gând care vine este că e din cauza mâncării de la spital.

Până se face ancheta durează, dar dacă ar avea alimentația strict furnizată de către spital, atunci putem spune că știm exact că problema este în cadrul spitalului și trebuie să o identificăm”, a mai spus Gabriel Lazany.

Potrivit deputatului PSD de Bistriţa, Bogdan Ivan Gruia, acesta a depus în Parlament un proiect de lege prin intermediul căruia se doreşte majorarea sumei de bani pentru hrană, de la 10 lei la 40 de lei pe zi, pentru fiecare pacient.