Curtea Constitușională a României a declarat neconstituțională legea privind mandatul nelimitat al rectorilor la sesizarea președintelui României, Klaus Johannis

Curtea Constituțională (CCR) a declarat neconstituțională legea privind mandatul nelimitat al rectorilor, după ce președintele Klaus Iohannis a atacat prevederea introdusă de PSD în legea educației, transmite Agerpres. Șeful statului a trimis Curții Constituționale a României o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii conform căreia rectorii universităților puteau păstra mandatul pentru o perioadă nelimitată.

Amendamentul a fost vehiculat și depus în luna octombrie a anului trecut de deputatul PSD Tit-Liviu Brăiloiu, la un proiect de lege cu modificări în domeniul învățământului militar. Acesta prevedea pentru toate universitățile că „durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi reînnoit”.

Promulgarea legii ar fi reprezentat un eșec al democrației în România și un dezastru pentru educația națională

Promulgarea modificării la Legea Educației de către președintele Klaus Iohannis ar fi creat posibilitatea ca rectorii nici măcar să nu mai trebuiască să se suspende din funcție pentru a putea obține un nou mandat.

„Prin modul în care a fost adoptată, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine prevederilor art. 61 alin. (2) şi ale art. 75 alin. (1) din Constituţie, fiind încălcată competenţa primei Camere sesizate”, se arată în sesizarea făcută de Klaus Iohannis la CCR, neconstituționalitatea modificării fiind de competența CCR.

Sesizarea preşedintelui menţionează că OUG 79/2020, aprobată prin legea criticată, modifică şi completează Legea 1/2011 cu privire la elaborarea şi aprobarea planurilor-cadru de învăţământ pentru învăţământul liceal militar şi reglementează admiterea prin repartiţie a absolvenţilor acestui tip de învăţământ în instituţiile de învăţământ superior militar, având în vedere contextul generat de actuala pandemie de COVID-19.

Actul normativ elimină practic dispoziţia potrivit căreia mandatele rectorilor erau limitate la două mandate succesive, acestea putând fi astfel reînnoite fără nicio limită.

„Practic, în Camera decizională s-a adoptat în plus o altă reglementare, fără vreo legătură cu cele adoptate de prima Cameră sau cu conţinutul OUG 79/2020. Astfel, la Senat a fost modificat alin. (7) al art. 213 din Legea 1/2001, în sensul eliminării dispoziţiei prin care mandatele rectorilor erau limitate la două mandate succesive, acestea putând fi astfel reînnoite fără vreo limitare”, argumentează Klaus Johannis.

„Considerăm că, în fapt, noua modificare legislativă este una substanţială, cu consecinţe semnificative, ce reprezintă o schimbare radicală de filozofie legislativă, cu efecte asupra viziunii manageriale a conducerii instituţiilor universitare”, punctează sesizarea la CCR.

Forma finală a legii s-a îndepăratat în mod radical de scopul inițial

Preşedintele Iohannis susţine că forma finală a legii, prin eliminarea limitării numărului de mandate care pot fi obţinute de rectori, se îndepărtează în mod radical şi fără nicio justificare obiectivă de la scopul şi filosofia iniţiale ale legii, care vizau exclusiv măsuri cu privire la învăţământ superior militar şi la măsuri necesare în contextul pandemiei actuale, menționează sursa citată.

Creşterea calităţii managementului instituţiilor de învăţământ superior se poate realiza doar dacă mecanismele care ghidează procesul de decizie al funcţiilor de conducere din mediul universitar sunt precis stabilite, asigură reprezentativitate, dialog şi dezbatere publică, conchide Kaus Johannis.