Totodată, atenția este îndreptată și spre cei care vor să vândă brazi de Crăciun în mod fraudulos. Acțiunile de control se fac în echipe mixte, fiind angrenați polițiști, jandarmi, reprezentanți de la Garda Forestieră, Direcția Silvică.

Oamenii legii au anunțat că au dat amenzi în valoare de 30 000 de lei în numai două zile. De asemenea, au confiscat 10 metri cubi de lemne, în valoare de 5000 de lei.

Se fură ca în codru

Chiar dacă polițiștii anunță controale masive în preajma Crăciunului, cifrele arată că în restul anului pădurile sunt decimate.

Am putea spune că expresia se fură ca în codru e potrivită pentru acest județ, iar oamenii care au ieșit să protesteze împotriva defrișării pădurilor confirmă faptul că nu există un sistem bine pus la punct pentru stoparea acestui lucru.

Reprezentanții Mediului au recunoscut că la Ocolul Sighet a dispărut un milion de metri cubi de arbori, practic, o pădure a fost rasă de pe suprafața județului fără ca vreo persoană să fie trasă la răspundere până acum. Este cea mai mare tăiere ilegală de arbori din România înregistrată până în prezent!

Printre cele mai afectate zone sunt Săpânţa, Poieni , Ţicău – Borşa, adevărate repere geografice naționale.

Prejudiciul a fost estimat la peste 40 milioane de euro, iar 30 de dosare penale așteaptă să primească soluții din partea procurorilor. Infracțiunile s-au produs treptat, ceea ce e greu de crezut că autoritățile nu au putut strânge suficiente date despre vinovați.

În aria protejată Sit Natura 2000 Munții Maramureșului s-au exploatat ilegal peste 400 000 mc de lem, ceea ce înseamnă un prejudiciu de peste 100 milioane de lei.

Neoficial se vorbește de adevărate rețele infracționale, care acționează sistematic, dar localnicii s-au săturat să se arate doar cu degetul.

Este puțin probabil- spre imposibil ca prejudiciile să fie acoperite având în vedere că sunt atât de multe dosare încă nesoluționate, iar impactul asupra mediului este greu de cuantificat. O pădure are nevoie de zeci de ani pentru a se regenera.

Una dintre soluțiile vehiculate de cei care s-au perindat la Ministerul Mediului a fost evidența digitală a intrărilior și a ieșirilor de material lemnos din depozite, însă, adevărata problemă este ce se întâmplă pe teren. Este evident că Garda Forestieră nu poate ține sub control fenomenul defrisărilor ilegale din Maramureș.