Polițiștii din Maramureș i-au întocmit deja dosar penal pentru rele tratamente aplicate animalelor, nerespectarea armelor și munițiilor. Au fost descoperite peste 40 de kilograme de carne, despre care se suspectează că ar proveni din vânat ilegal.
Cei care l-au pârât au fost chiar vecinii celui care ar fi dorit să crească puiul de urs ca pe un câine maidanez. Astfel, au fost emise mandate de percheziții, iar locuința bărbatului a fost luată cu asalt.
Maramureș. Ministerul Mediului atrage atenția că urșii nu sunt animale de companie
Chiar dacă nu a putut gestiona corespunzător situația vânătorii de urși, așa cum au recunoscut mai mulți oficiali ai instituțiilor de mediu, Ministerul Mediului spune că urșii nu pot fi animale de companie.
„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor condamnă ferm astfel de acte de deținere ilegală în captivitate și solicită autorităților să acționeze în conformitate cu legea. Totodată, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor reiterează poziția fermă: intenția de a asigura în mod corespunzător gestionarea populației de urși.
În plus, atragem atenția că „deținerea în captivitate a unei specii strict protejate” este o infracțiune care poate fi pedepsită cu închisoarea.
Puiul de urs recuperat este în siguranță acum, fiind examinat de un medic veterinar și predat reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Maramureș”, transmite Ministerul Mediului.
S-a intervenit în forță
Pe parcursul perchezițiilor, polițiștii S.A.E.S.P. au beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Maramureș, polițiștilor din cadrul Grupei Canine și Poliției Borșa, precum și al comisarilor Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș”, trasmit oficialii IGPR.
Act de cruzime majoră
„Nimic nu poate justifica o astfel de atitudine. Un pui de urs ținut captiv într-o magazie nu este doar o încălcare a legii ci este și un act de cruzime. Animalele sălbatice nu sunt animale de companie care pot fi luate din habitatul lor natural și crescute în gospodărie. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se preocupă de conservarea acestei specii protejate și condamnă orice astfel de derapaje care pun în pericol fauna sălbatică a României”, susține ministrul Mediului, Tanczo Barna.