Fostul oraș minier din județul Maramureș, Baia Sprie va fi introdus în circuitul turistic județean, au anunțat autoritățile.

Zona centrală a fostului oraş minier Baia Sprie va fi schimbată total, iar clădirile vechi vor fi repuse în valoare pentru ca ulterior să fie introduse în circuitul turistic judeţean, a declarat primarul Alin Bîrda.

Maramureș. De ce să vizitezi orașul Baia Sprie

„Zona centrală e cea mai valoroasă pentru că e şi cea mai veche prin clădirile construite încă de la începuturile oraşului. Avem două biserici impozante care atrag imediat privirea cum se ajunge în piaţetă; Biserica Catolică şi Biserica Reformată. Peste drum de cele două edificii e clădirea veche a primăriei şi un lanţ case la fel de vechi de-o parte şi alta a drumului principal. (…) Proiectul nostru prevede extinderea şi modernizarea clădirii fostului cinematograf, dar şi un areal verde întins pe 2.630 mp din suprafaţa totală a terenului asupra căruia se intervine. Aici urmează să plantăm 55 de arbori la balot cu o înălţime de 2 metri, pe lângă cei existenţi. Apoi, să construim a două fântână arteziană pentru a pune mai bine în evidenţă întreg complexul arhitectonic”, a spus Alin Bîrda, notează Agerpres.

Aleile pietonale, modernizate complet

Aleile pietonale vor avea corpuri noi de iluminat, dar și mobilier pentru turiști.

„Noua piaţetă pietonală va fi dotată cu mobilier urban precum corpuri de iluminat pe stâlpi ornamentali, bănci pentru şedere şi panouri de afişaj stradal. Totul este gândit de arhitecţi să completeze şi să se regăsească în vechiul ansamblu de clădiri. O estetică plăcută vederii locuitorilor şi turiştilor”, a mai spus Alin Bîrda, menționează sursa citată.

Primul muzeu al mineritului din nord-vestul țării

Fost oraş minier, Baia Sprie va avea primul muzeu al mineritului din nord-vestul ţării.

De asemenea, oraşu devine fascinant prin  Lacul Albastru, staţiunea montană Mogoşa, bisericile vechi şi noul muzeu minier. Fondurile pentru modernizare provin de la Consiliul Județean Maramurș.