Președintele CJ Maramureș a fost în Spania, pentru a afla ce știe toată lumea.  Gestionarea corectă a deșeurilor constă în reciclare.  Potrivit unor surse din cadrul Gărzii de Mediu, în România ajung deșeuri inclusiv din Spania, deoarece statul român are taxe mici pentru depozitare.

Spaniolii i-au explicat lui Ionel Bogdan, președintele CJ Mureș, că în reciclare este succesul gestionării deșeurilor. Nimic nou, de altfel. O metodă pe care România nu o folosește. Zilnic, tone de deșeuri intră în țara noastră, iar autoritățile fac anemic campanie de educare a populație privind colectarea selectivă a deșeurilor.

Maramureș. Președintele CJ a fost în Spania să afle ce știe toată lumea

Exemplele de bune practici la nivel european sunt importante pentru noi și ne dau certitudinea că suntem pe drumul cel bun pentru a rezolva probleme importante pentru maramureșeni, cum este gestionarea deșeurilor.  O problemă care m-a preocupat încă din prima zi de mandat”, a precizat Ionel Bogdan, la finalul discuțiilor cu oficialii spanioli.

Rușinos: din Maramureș ajung în Ungaria 70 de peturi pe minut

Vicepreședintele CJ Maramureș, Radu Trufan, spune că poluarea masivă cu peturi a râurilor transfrontaliere Tisa şi Someş constituie o problemă serioasă de mediu atât pentru autorităţile din România, dar şi pentru Ungaria, unde aceste materiale ajung purtate de ape. Cantitatea ar fi uriașă: 50-70 de peturi pe minut. Trufan a recunoscut că problema este a României.

„Pentru vecinii noştri maghiari (Ungaria n.red), noi suntem de cele mai multe ori ca vecinul de deasupra care mereu ne inundă; adică inundăm mereu vecinii, dar nici nu luăm măsuri ca să oprim aceste inundaţii. 

Să oferim asigurări că nu se vor întâmpla asemenea fenomene (…) Din ce am văzut din partea autorităţilor maghiare, cele două râuri care pătrund în Ungaria, Someşul şi Tisa, se înregistrează între 50-70 de peturi/minut care ajung din România. Fapt ruşinos pentru noi ca ţară”, a spus Radu Trufan, citat de Agerpres.

România, țara paradoxurilor: se știe, dar nu se iau măsuri

România rămâne țara paradoxurilor și când vine vorba despre gunoi. Nu are suficiente gropi de gunoi, dar permite intrarea în țară a deșeurilor din Europa. Zilnic, prin portul Constanța intră cantități fabuloase. Statele UE se bucură de prețurile reduse ale spațiilor de depozitare.

Astfel, România ajunge să fie groapa de gunoi a Europei, sursă de infecție și de poluare pentru oameni, dar cu pretenții la vizite oficiale.