Maramureșul pare să fie locul perfect pentru vizionarea acestui fenomen astronomic. Reprezentanții Observatorului Astronomic fac toate pregătirile la acest moment.

„În primul rând ne dorim o vreme cât mai bună, vizitatori sau turişti cât mai mulţi care să participe la acest eveniment astronomic inedit. (…) Pentru câteva ore, curtea Observatorului Astronomic se va transforma în punct de observaţie a eclipsei, iar invitaţii noştri sunt elevi, studenţi, pasionaţi de astronomie, public, dar şi turişti aflaţi în trecere prin Maramureş. Lucrătorii Observatorului Astronomic sunt pregătiţi să ofere publicului tot sprijinul pentru a putea vedea eclipsa de Soare în condiţii optime”, au precizat oficialii Muzeului de Știinte Astronomice, notează Agerpres.

Eclipsa va fi vizibilă și în România, în intervalul 10. 00 – 15. 00, spun astrologii.

 Maramureș. De unde se mai poate vedea eclipsa de Soare

Eclipsa inelară va fi vizibilă din nord-vestul Americii de Nord, dintr-o mare parte din Europa, inclusiv din Franţa şi Marea Britanie, precum şi dintr-o parte a nordului Asiei.

De asemenea, dacă cerul va fi senin, pasionaţii de astronomie vor putea observa o fracţiune din Soare acoperită de discul negru al Lunii, în proporţie de 20% la Londra, de 16% la Lille, de 13,2% la Paris, de 5,5% la Toulouse şi doar de 2,8% la Marsilia, notează evz.ro

„Cu cât mergem mai spre sud-est, cu atât va fi mai puţin vizibilă obscurarea”, a explicat pentru AFP Florent Delefie de la Observatorul din Paris, care va transmite evenimentul în direct pe canalul său YouTube.

Eclipsa va dura aproximativ două ore, menționează sursa citată.

Noi vă informăm doar despre fenomenele astronomice vizibile din țara noastră, iar unul destul de spectaculos se va produce pe 10 iunie, la ora 13,00.

Este vorba de o eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar. Eclipsa nu se vede din toată țara”, se arată în mesajul postat pe Facebook de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”