Mai exact, un bătrân apare lovit de un luptător mascat, la  momentul  perchezițiilor domiciliare.

Oficialii Poliției Maramureș  susțin că nu se vor feri să ia măsuri drastice împotriva celor de la Serviciul Arme, Explozibili și Substanțe Toxice, dacă se fac vinovați de încălcarea drepturile celor anchetați.

Acțiunea a avut loc în seara de 31 de decembrie, în comuna Ardusat, într-un dosar în care erau implicate mai multe persoane în comercializarea produselor pirotehnice.

La momentul sosirii echipajelor de poliție, peste 200 de oameni erau în stradă fără mască de protecție și fără intenția de a se conforma la cererea polițiștilor.

Astfel, a ajuns un vârstnic să fie pus la pământ de oamenii legii, însă, sunt suspiciuni că asupra sa a fost exercitat un exces de zel. La acest moment, nu se cunoaște de conducere, dacă a refuzat sau nu să poarte masca de protecție.

Masca de protecție, obiect controversat și de anchetă

Deși suntem în plină pandemie de Covid-19 și nu am scăpat de măsurile de restricție, masca de protecție, obligatorie de la declanșarea stării de urgență și până în prezent, încă este un subiect controversat.

Unele persoane refuză să o poarte, iar specialiștii susțin că în acest fel crește rata de infectare cu virusul Covid.

O situație similară s-a înregistrat la Oradea, când polițiștii s-au văzut nevoiți să o încătușeze și să o ducă la sediul Poliției, pentru că le-a adresat injurii, atunci când i s-a atras atenția că nu poartă masca de protecție.

Aceasta s-a ales cu amendă, dar și cu dosar penal pentru ultraj.

Ce riști dacă nu porți mască

Cei care nu poartă masca de protecție sau o poartă necorespunzător, pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 de lei și 2.500 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, inclusiv instituirea carantinei sau a izolării la domiciliu.

”Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei”, se menționează negru pe alb în  Legea nr.55/2020, privind prevenirea efectelor pandemiei de Covid-19.