Muzeul Maramureș a câştigat, în calitate de partener, proiectul intitulat „JCulture”, depus în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – Slovacia – Romania – Ucraina 2014-2020, la finalul anului trecut. Autoritățile spun că au dorit să salveze neapărat casa celui care a fost supravieţuitor al Holocaustului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, născut la Sighetu Marmației.

Oficialii Primăriei au pregătit deja planul de reabilitare care se va desfășura pe parcursul a unui an.

„Vor fi efectuate intervenţii de reînnoire a unei părţi expoziţionale. Curtea interioară va fi amenajată şi dotată cu iluminat care să o pună în valoare şi vor fi executate reparaţii şi intervenţii la drenajul apei din curte. De intervenţii de restaurare va beneficia şi casa evreiască din Poienile Izei conservată în Muzeul Satului Maramureşean. În oglindă, acelaşi tip de acţiuni vor fi întreprinse la una dintre sinagogile din oraşul ucrainean Ivano Frankivsk din Ucraina”, a precizat Vasile Moldovan, notează Agerpres.

Maramureș.  Festivalul culturii iudaice la Casa memorială Elie Wiesel

Autoritățile mai au în plan organizarea unor momente cuturale de excepție, interetnice, care să aducă în prim plan efectele Holocaustului.

„Este vorba despre un proiect cultural cu perspectivă mai largă, în cadrul căruia obiectivul principal este restaurarea Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei. Proiectul ‘JCulture’ a fost gândit în oglindă, Sighetu Marmaţiei – Ivano Frankivsk. Îşi propune ca prin intervenţiile la obiectivele de interes turistic şi prin crearea de materiale informative să promoveze moştenirea culturală evreiască din cele două oraşe partenere, restaurarea obiectivelor de patrimoniu istoric şi introducerea lor în circuitul turistic”, a spus Vasile Moldovan.

Valoarea totală a proiectului este de 258.982,04 euro, municipiului Sighetu Marmaţiei fiindu-i alocată suma de 160.000 euro.

Confrm Primăriei,  lucrările de restaurare a Casei memoriale Elie Wiesel vizează atât interiorul cât şi exteriorul edificiului. Pe lângă rolul cultural, istoric pe care îl are această lucrare, oficialii județului speră ca efectele pozitive să se reflecte și în turismul județean.