Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, este de părere că decizia cu privire la testarea anti-coronavirus în cadrul unităților de învățământ a rămas doar la stadiul de analiză.

Concret, Partidul Social Democrat condamnă coaliția de guvernare de o „incapacitate” în ceea ce privește luarea unei decizii referitoare la testarea împotriva coronavirusului în școli. Acest lucru înseamnă reluarea cursurilor în școli în aceeiași „stare de confuzie” în care se găseau unitățile de învățământ înainte de vacanță.

„După cinci săptămâni de vacanţă forţată, şcoala reîncepe în aceleaşi condiţii de haos şi incertitudine în ceea ce priveşte testarea elevilor. Deciziile se iau tot pe genunchi, de pe o zi pe alta. Decizia privind testarea anti-COVID-19 în şcoli a rămas la stadiul ‘vom vedea’, ‘vom analiza’.

Aflăm în continuare că în aproape jumătate dintre localităţile din România şcoala începe în regim online pentru foarte mulţi elevi. Acest lucru ar fi putut fi prevenit dacă în loc să se certe, ar fi pus la punct un sistem eficient de testare, cum au făcut mai toate statele europene, încă de la începutul anului”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

O decizie întârziată

Conform comunicatului, partidul este de părere că deciza luată de către Guvern, respectiv permiterea prezenței fizice la cursuri pentru cicluul primar, a venit cu întârziere, mai ales în condițiile în care întregul an școlar a fost compromis pentru aceaată categorie de elevi.

„Abia acum recunosc cât de prost au gestionat şcoala în pandemie şi cum au sacrificat o generaţie întreagă de elevi. Abia acum au admis ceea ce PSD le spunea încă de anul trecut: copiii din ciclul primar trebuiau lăsaţi să vină la şcoală, aşa cum a fost peste tot în Europa! Era la mintea cocoşului că nu poţi învăţa un copil să scrie în regim online! Le-a luat opt luni să admită acest adevăr simplu. Dacă am fi avut consens politic pe pandemie, cum le-am propus noi, nu s-ar fi ajuns aici!”, a subliniat Ciolacu.