Marius Jurcă primise o sentință cu suspendare într-un dosar în care fostul primar al orașului Lipova din județul Arad, în funcție în perioada 2008-2012, fusese condamnat pentru abuz în serviciu, Acesta însă s-a aflat la un pas ca suspendarea de față să fie revocată, iar el să ajungă după gratii.

În urmă cu patru ani de zile, în 2017, Jurcă primea sentința de doi ani și două luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de trei ani de zile, după ispășirea pedepsei respectivă.

Infracțiunea fostului edil o reprezintă fapte de abuz în serviciu, comise în perioada când acesta deținea funcția de primar al orașului de pe Mureș.

Din moment ce în 2017 sentința a fost emisă de către Curtea de Apel, Marius Jurcă era în anul 2020 în perioadă de probă, însă acesta nu s-a conformat măsurilor de supraveghere stabilite de instanță. În consecință, judecătorul delegat de la Judecătoria Lipova, a fost sesizat de către Serviciul de Probaţiune Arad, iar acesta a înaintat o solicitare instanței prin care cerea revocarea suspendării pedepsei și încarcerarea fostului primar.

La momentul respectiv, Judecătoria Lipova a decis faptul că:

„Admite sesizarea formulată de către judecătorul delegat la Biroul executări penale din cadrul Judecătoriei Lipova, la propunerea Serviciului de Probaţiune Arad, precum şi cererea formulată de Oraşul Lipova prin primar. Revocă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 2 luni închisoare aplicată intimatului Jurcă Marius – Florin, prin Decizia penală nr. 1147/11.10.2017, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara. În consecinţă, dispune executarea pedepsei de 2 ani şi 2 luni închisoare”.

Jurcă arius, salvat de Tribunal

Având în vedere faptul că sentința Judecătoriei Lipova nu a fost definitivă, iar aceasta a putut fi contestată, fostul primar a acționat ca atare, iar dosarul a fost mutat la Tribunalul Arad unde judecătorii au decis faptul că Jurcă poate rămâne în continuare cu pedeapsa cu suspendare.

„Admite contestaţia formulată de contestatorul Jurcă Marius – Florin împotriva sentinţei penale nr. 130 din 16.12.2020, pronunţată de Judecătoria Lipova pe care o desfiinţează. Respinge sesizarea formulată de către judecătorul delegat la Biroul executări penale din cadrul Judecătoriei Lipova, la propunerea Serviciului de Probaţiune Arad, precum şi cererea formulată de Oraşul Lipova prin primar, privind revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 2 luni închisoare aplicată intimatului Jurcă Marius – Florin prin Decizia penală nr. 1147/11.10.2017, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara”, se precizează în sentinţa definitivă a Tribunalului Arad.

Fostul primar este așadar nevoit să respecte măsurile de supraveghere până în momentul în care cei trei ani impuși de către Curtea de Apel Timișoara vor expira, adică spre sfârșitul anului 2023.