Ultimul rover al NASA, Perseverance, a reuşit să ajungă cu bine la suprafaţa lui Marte. Este al cincilea rover american care şi-a pus roţile pe solul marţian. Obiectivul ambiţios al explorării marţiene cu echipaj uman ce a fost anunţat de decenii, dar se lasă încă aşteptat. Sunt puține șanse șă reușim, cel puţin pentru viitorul apropiat.

„De acum până la jumătatea anilor 2030 vom începe probabil să utilizăm mijloacele care ne-au ajutat să mergem pe Lună pentru a trimite astronauţi spre Marte”, a declarat joi Steve Jurczyk, administratorul interimar al NASA.

O călătorie spre Marte durează în jur de 7 luni. Astronauţii vor trebui să petreacă iniţial cel puţin 30 de zile la suprafaţa Planetei Roşii, conform NASA. Temperatura medie la suprafaţa acestei planete este de -63 grade Celsius, radiaţiile sunt o problemă majoră. Aerul rarefiat este compus în proporţie de 95% din dioxid de carbon.  Gravitaţia planetei Marte reprezintă doar 38% din cea a Terrei.

Sunt testate tehnologii şi materiale de care ar avea nevoie primii astronauţi pe Marte

Perseverance a adus pe Marte mai multe instrumente pe care le testează pentru a pregăti viitoarele misiuni cu echipaje umane. Unul dintre cele mai interesante este MOXIE care poate sintetiza oxigen la suprafaţa lui Marte din dioxidul de carbon atmosferic. Instrumentul este de mărimea unei baterii de maşină și lucrează într-un mod similar cu al plantelor. Oxigenul, care ar asigura mediul propice vieţii în avanposturile ridicate pe Marte, poate fi folosit şi drept combustibil.

Programul spaţial Artemis care este în centrul preocupărilor NASA din prezent şi care vizează revenirea echipajelor umane pe Lună, este considerat un program de încercare pentru viitoarele misiuni pe Marte.

În cadrul acestui program va fi testat şi un nou combinezon de scafandru spaţial, xEMU. Acesta este conceput pentru a oferi o mai bună mobilitate şi protecţia adecvată împotriva temperaturilor foarte scăzute. De asemenea, va fi testată şi o minicentrală nucleară pentru producerea de energie electrică. Este necesară în special în cazul frecventelor furtuni de praf de pe Marte care pot bloca lumina solară perioade lungi. În acele perioade este imposibilă utilizarea panourilor solare pentru energie.

NASA,pe lângă toate problemele de ordin administrativ, are un concurent serios în programul SpaceX. Compania SpaceX a dezvoltat vehiculul spaţial Starship, dar două dintre prototipurile acestuia au fost distruse în teste recente. Acesta esta finanțat de Elon Musk care investeşte în acest proiect banii personali, astfel îşi poate asuma ce riscuri vrea.