Masacrul din Transilvania nu este o hiperbolă, este conflictul interetnic care a marcat puternic România. Cunoașterea acestuia, exact cum s-a derulat, nu face decât să sporească gradul de analiză și de armonizare a relațiilor dintre maghiari și români din prezent.

Chelaru a relatat din perspectiva omului direct implicat, care s-a trezit în mijlocul violențelor din Târgu-Mureș aproape singur. A ajuns pe 20 martie, din ordinul lui Ion Iliescu, în calitate de  șef al Cercetării (informațiilor) Diviziei 57 Tancuri. A mărturisit în studioul EvZ că nu a fost deloc ușor să separe cele două tabere(maghiari vs români). A fost rănit la picior și a suferit arsuri de gradul 2. I-au venit în ajutor trupele de parușitiști.

Care era formula de supraviețuire în Transilvania anilor ‘ 90

Generalul(r) Chelaru spune că ungurii erau foarte bine organizați.  Aveau agenți infiltrați peste tot și reușiseră, prin metoda spaimei, să ducă un război la nivel psihologic.

Masa mare de români a pătruns în masa mare de maghiari, prin piață. Mi-au băgat cuțitul în gât. Am venit să facem pace, era formula de supraviețuire. Asta mi-a dat primul semn al perfectei lor organizări, s-a dat un ordin în ungurește, s-a făcut culoar. M-au dus în camera C.P.U.N.-ului. Aceeași voce spunea în maghiară <Ardealul românesc, vedeți că ne omoară>  Aceeași voce spunea în română: Români, salvați Transilvania! o formă mizerabilă de manipulare. Era o contagiune a spaimei, fuseseră primii 3 morți. Am avut escortă dintre maghiari, a povestit Mircea Chelaru în studioul EvZ.

S-a dorit ascunderea adevărului și astăzi

Cartea „Zori însângerate”, scrisă de colonelul(r) Tudor Păcuraru și conf. univ. dr. Florian Bichir, recomandată de Evenimentul Istoric, a fost boicotată la difuzare nu doar în Ardeal, așa cum oamenii de informații ar fi putut anticipa, ci și în sudul țării. Această ultimă regiune a țării devine interesantă pentru UDMR la alegerile parlamentare. Județe precum Călărași, Ialomița strâng aproape 1000 de voturi cu oameni din PNL și PSD, în condițiile în care aici comunitatea de maghiari este inexistentă. Volumul Zori însângerate aduce în prim plan conflictele interetnice din 1989-1990. Sunt descrise violențele dintre români și maghiari, izbucnite la Târgu -Mureș, în martie 1990. La baza relatărilor sunt analizele celor două volume ale Dosarului, 019150, respectiv informații din cadrul Biroului „B” (Contraspionaj) de la Târgu Mureș. Tirajul cărții a fost suplimentat și se poate comanda și online accesând www.agoramag.ro