În cursul acestei zile, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat faptul că va propune completarea ordinului comun ce reglementează redeschiderea şcolilor, cu privire la purtarea măştii de protecţie de către elevi în timpul desfăşurării orelor de sport.

Varianta pe care ministrul o ia în considerare este ca masca să fie obligatorie numai la vestiar şi până la locul în care se efectuează activităţile sportive, însă nu şi în timpul acestora.

Sorin Cîmpeanu a efectuat o analiză a practicilor europene şi a identificat un singrur exemplu, respectiv, o regiune din Italia, unde masca de protecţie mai este purtată de elevi în timpul orelor de educaţie fizică şi sport.

Sorin Cîmpeanu: „Austria nu solicită purtarea măştii la orele de educaţie fizică”

„În această dimineață am cerut o situație cu privire la practicile europene. Austria nu solicită purtarea măștii la orele de educație fizică. Belgia nu solicită, Bulgaria nu solicită, Estonia și Finlanda nu solicită, Suedia nu solicită. Franța, spre exemplu, nu solicită, dar are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spații exterioare.

Luxemburg solicită purtarea măștii de la vestiar până la locul în care se derulează activitățile fizice și mai apoi după încheierea orei de sport. Portul măștii este obligatoriu de la locul în care s-au desfășurat activitățile până la vestiare.

Am găsit un singur exemplu în Europa. În regiunea Veneto din Italia, se solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică și acolo decizia este în curs de actualizare. Vă repet, informarea este oficială, venită de la de la reprezentanții de la Bruxelles și este oficială cu date din surse deschise. Pe baza acestui răspuns, am demarat deja un punct prin care voi propune să completăm ordinul comun”, a declarat Cîmpeanu.

În momentul de faţă, ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii cu privire la regulile pentru şcoli, prevede ca masca să fie purtată de către toţi profesorii şi elevii în absolut toate activităţile din şi de la şcoală, inclusiv în timpul orelor de educaţie fizică şi sport.

Declaraţiile ministrului Educaţiei pot fi urmărite aici.