De data aceasta, nu mai este vorba despre mărțișoare, ci despre măștile de protecție pe care ar trebui să le poarte elevii la ora de sport.

Sorin Cîmpeanu spune că a primit recomandare de la Comisia Europeană. Masa de protecție nu este utilă în cazul orelor de educație. Acesta dorește renunțarea la purtarea măștii de protecție din timpul orelor de sport.

Pe de altă parte, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, susține că ar fi necesară pentru cei care fac orele de sport în aer liber.

„Am transmis Ministerului Sănătății o analiză pe care am primit-o de la Bruxelles, de la Comisia Europeană, o analiză din care reiese procedura fiecăruia dintre statele membre cu privire la modul de derulare a orelor de sport. Cu acest nou argument, am adresat rugămintea de a reanaliza situația, din această perspectivă, și sunt încrezător că se va ajunge la un numitor comun în curând”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Măștile de protecție, dilema miniștrilor. Cine va lua decizia finală

Așa cum derularea cursurilor se face în mod personalizat, în funcție de evoluția cazurilor de Covid din fiecare localitate, așa ar trebui să se desfășoare și orele de sport , susține Cîmpeanu.

„Există multiple recomandări, diferă de la stat la stat, precum obligativitatea purtării măștii de la vestiar către locul unde se desfășoară ora de sport și înapoi și există recomandări pentru a se evita jocurile de echipă care presupun interacțiuni, există recomandări care spun că atunci când este posibil, orele de educație fizică să se deruleze în exterior” , a completat ministrul Cîmpeanu.

Ce spun medicii

Părerile sunt împărțite și în cazul medicicilor. Unii susșin că virusul atacă cel mai puțin copiii, alții susțin că în timpul sportului, masca ar putea mai mult încurca decât să ajute.

„În timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă. Chiar și simplul vorbit crește de 50 de ori cantitatea. Imaginați-vă ce face un copil care țipă la ora de sport (…) Profesorul Jimenez de la Universitatea Boulder din Colorado a imaginat un calculator de risc al transmiterii aerogene a maladiei COVID-19, ținând cont de condițiile de mediu, de volumul camerei, de prezența sau absența măștii etc. Concluzia simplă este că NU se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare”, explică pediatrul Mihai Craiu, citat de Digi 24