Canalul Suez va fi lărgit cu 40 de metri și se va lucra și la adâncime, adăugându-se trei metri, informează autoritățile egiptene, notează Business Insider.

În martie, nava Ever Given a rămas blocată în canal, aruncând în haos transportul mondial. Altfel spus, cargoul a devenit o barieră pe una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume.

Autoritățile au anunțat planul de lărgire a canalului cu 40 de metri. Lucrările vor fi executate pe o suprafață de aproape 35 de km, iar conform estimărilor, lucrările vor dura doi ani, precizează Osama Rabie, președintele Autorității Canalului Suez.

Plan de lărgire a Canalului Suez

Nava Ever Given a fost arestată de către autoritățile egiptene, cerând compensații uriașe pentru eliberarea cargoului.

„Nava va rămâne aici până la finalizarea investigațiilor și până la plata despăgubirilor”, a declarat luna trecută Osama Rabie, potrivit Wall Street Journal.

Prețul pe care-l cer autoritățile egiptene este de 1 miliard de dolari, pentru a acoperi costurile eliberării navei. În preț ar intra plata muncii celor care au pus umărul la deblocarea Ever Given, daunele cauzate de blocarea canalului și constul cauzt de haosul iscat de pe urma acestui incident. Mai bine de 400 de nave au rămas blocate în canal. Totodată, Egipt ar fi pierdut taxe în valoare de aproape 100 de milioane de dolari datorită blocajului.

Într-un final, suma compensatorie a scăzut la 600 de milioane de dolari, dar și așa, asiguratorul navei susține că nu va plăti suma deorece este prea mare.

Conform Business Insider, Ever Given se află în continuare arestată în Great Bitter Lake, la 30 de mile de locul unde a rămas blocată în martie.

Autoritățile egiptene au anunțat că, în maxim doi ani, vor lărgi Canalul Suez cu până 40 de metri. Totodată, se va lucra pentru adângirea Canalului Suez cu până la trei metri. Măsura a fost luată în urma blocării unui cargo de peste 200.000 de tone în luna martie în canal.