Într-o conferință de presă, şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyás, a declarat că se impun noi măsuri restrictive. Gulyas le-a spus reporterilor că al treilea val de epidemie este foarte puternic şi mai rău decât a fost al doilea val.
Ceea ce este nou în al treilea val este că vaccinul este disponibil și vaccinarea progresează bine, a spus Gulyás. El a declarat că Ungaria este în prezent a treia în Europa dar, cu siguranță, săptămâna viitoare va fi cea mai vaccinată țară din Uniunea Europeana.
Potrivit acestuia, acest ritm nu este suficient de rapid pentru a preveni răspândirea virusului, în special a mutanților virali. El a spus că achizițiile de vaccinuri din Bruxelles progresează lent și, alături de vaccinurile orientale, nici măcar nu vor putea obține imunizarea socială într-o săptămâna sau două.
Noile măsuri prevăd că şcolile primare şi grădiniţele vor rămâne închise până la 7 aprilie, lecţiile trecând în online. Toate magazinele, exceptându-le pe cele alimentare, farmaciile şi benzinăriile, vor fi închise între 8 şi 22 martie. Se suspendă şi serviciile, mai puţin cele de sănătate.
Băncile și magazinele care vând țigări și tutun sunt excepții de la aceste măsuri restrictive
Sălile de sport vor fi închise pentru public timp de două săptămâni. Exerciţiul fizic în aer liber va fi permis cu respectarea regulilor de distanţare socială.
Guvernul le cere angajatorilor să le permită salariaţilor, mai ales celor cu copii, să lucreze de acasă dacă este posibil. Bineînțeles, măştile rămân obligatorii în toate spaţiile publice a adăugat Gulyas
Vor fi impuse controale mai stricte la graniţe, însă transportul de mărfuri şi traficul de tranzit nu vor fi restricţionate, a precizat el.
„Sperăm că ne aflăm în ultima fază a pandemiei şi, în câteva săptămâni sau luni, vom ajunge la nivelurile de vaccinare ce vor permite o redeschidere a economiei, care va începe din 22 martie, în mod gradual”, a mai afirmat Gergely Gulyás.
Ungaria a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea populaţiei cu vaccinul chinezesc de la Sinopharm. Asta,după ce demarase administrarea vaccinului rusesc Sputnik V, deşi niciunul nu are autorizare de urgenţă în UE. În paralel se desfăşoară imunizarea cu cele trei vaccinuri aprobate în UE, de la Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.
Până joi, peste 785.000 de persoane primiseră cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19.