Singurele ajutoare economice care există pentru acest sector sunt cele oferite de unele autonomii, cum ar fi Comunitatea Valenciană, care a anunțat crearea unui fond special de cooperare de 120 de milioane, pentru a reduce efectele pandemiei de Covid, pentru a ajuta aproximativ 33.000 companii și lucrători autonomi.

În acest context, mai multe asociații din sector au convocat proteste în „spații publice”. Grupurile afectate au făcut acest pas după ultimele restricții decretate de Ministerul Sănătății, care presupun închiderea tuturor localurilor la ora 17:00. O măsură care se adaugă la cele anterioare, cum ar fi limitarea capacității în interiorul spațiilor și pe terase.

Între timp, doar subvențiile acordate sectorului în șase țări europene depășesc 40 de miliarde de euro, potrivit raportului Competur „Compensațiile pentru sectorul ospitalității ajung în șase țări europene”. Germania, Franța și Italia au luat măsuri pentru a sprijini barurile și restaurantele în urmă cu câteva săptămâni și a durat mai puțin de o lună pentru a reacționa de când s-au impus noi restricții pentru aceste activități, în cel de-al doilea val de coronavirus.

Conform alianței pentru competitivitate în turism formată din industria ospitalității din Spania și fabricile de bere din Spania, guvernul olandez a fost cel mai generos cu sectorul, alocând aproximativ 15 miliarde. Acestea sunt măsurile adoptate în Europa:

Olanda

Este țara care a contribuit cu cele mai multe resurse în sectorul ospitalității, cu aproximativ 15 miliarde. Contribuțiile nerambursabile depășesc 2.500 de euro per unitate pe lună.

Germania

Este a doua țară din perspectiva alocării celor mai multe ajutoare pentru baruri și restaurante, 10 miliarde de euro, alocare care va dura până în iunie 2021. În funcție de dimensiunea companiei, se pot obține până la 200.000 de euro subvenție și până la 90% din costurile fixe.

Franţa

Cuantumul măsurilor de ajutor pentru industria hotelieră din țara vecină se ridică la 6 miliarde de euro. Restaurantele și barurile sunt incluse în ajutorul de până la 10.000 de euro pe lună pe care îl pot accesa companiile cu mai puțin de 50 de lucrători, cu pierderi de până la 70% din veniturile lor.

Italia

Ajutorul guvernamental al lui Giuseppe Conte ajunge la un total de 5,4 miliarde de euro. Executivul italian va plăti restaurantelor din 29 de zone turistice maximum 20% din veniturile pe care le-au pierdut, comparând facturarea curentă cu aceeași perioadă a anului precedent. Sunt incluse și subvenții pentru achiziționarea de materii prime 100% italiene, pentru a favoriza consumul de produse locale.

Belgia

La Bruxelles, executivul oferă 3.000 de euro afacerilor hoteliere care trebuie să se închidă din cauza restricțiilor. În plus, 50 de milioane au fost alocate pentru a sprijini companiile din sectorul evenimentelor.

Regatul Unit

În Regatul Unit, ale cărui restricții includ limitarea orelor și a numărului de clienți în incintă, Downing Street a creat linii de ajutor de 3.000 de lire sterline pentru cheltuielile curente, cum ar fi închirierea incintei și furnizarea de energie electrică și apă și asigură, de asemenea, două treimi din salariul muncitorilor.

România

Guvernul român a susținut sectorul ospitalității cu un total de 2 miliarde de euro, potrivit Competur. Ajutorul reprezintă 20% din facturarea de anul trecut a barurilor și restaurantelor.

Luxemburg

Guvernul a aprobat măsuri de sprijin de 20.000 EUR pe lună pentru microîntreprinderi, 100.000 EUR pe lună pentru IMM-uri și 200.000 EUR pentru companiile mari. Luxemburgul a aprobat aceste ajutoare fără să fi decretat închiderea totală a unităților hoteliere.