România este din nou în atenția internațională după ce echipa de gimnastică junioare a adus aurul acasă. Echipa de junioare este alcătuită din sportivele Mara Ceplinschi, Ana Maria Bărbosu, Iulia Trestianu, Andreea Preda și Ana Turcu. Echipa premiată cu aur s-a pregătit pentru Campionatul European la Centrul Olimpic de la Deva, având antrenori pe Lucian Sandu, Gina Gogean-Groza, Cristinel Micu și Cătălin Meran. Nu e pentru prima dată când sportivele române excelează în gimnastică și aduc acasă medalii de aur.

Gimnastele noastre, ce au condus încă de la prima subdiviziune, au cucerit medalia de auro cu un total de 156.463 puncte, pe locul doi clasându-se Ucraina, cu 145.995 puncte și Ungaria, cu 143.428 puncte.

În clasamentul la individual compus, Ana Maria Bărbosu este noua campioană europeană la junioare, cu un total de 54.499 puncte, urmată de colega ei, Maria Ceplinschi, cu 50.499 puncte. Pentru Ucraina, Daniela Batrona a acumulat 49.832 puncte. Chiar dacă Iulia Trestianu s-a clasat pe locul trei la individual compus, cu un total de 49.866 de puncte, conform regulamentului competiției, numai două gimnaste din fiecare țară punctează pentru medalii.

Echipa de junioare a României a evoluat în prima subdiviziune alături de echipele din Cehia, Ucraina, Azerbaijan, Slovenia şi Malta, în subdiviziunea a doua fiind re­partizate Turcia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi Letonia. Echipa de senioare a României, avându-le în componenţă pe Larisa Iordache, Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu, Antonia Duţă şi Daniela Trică, au terminat concursul de calificare pe primul loc în clasamentul după prima subdiviziune, acumulând 159,496 puncte.

Larisa Iordache s-a calificat în patru finale, la sărituri cu a treia medie (13,716, după note de 13,933 şi 13,500), la paralele cu a doua notă (13,566), la bârnă cu prima notă (13,633), iar la sol tot cu prima notă (13,433). În clasamentul general neoficial la individual primele trei locuri au fost ocupate de românce, Larisa Iordache, cu 54,565 puncte, Silviana Sfiringu, cu 52,665 puncte, şi Ioana Stănciulescu, cu 51,766 puncte.

Sâmbătă este programată finala pe echipe, iar duminică vor avea loc finalele pe aparate.

Într-un clasament all-time, alcătuit pe baza numărului de medalii cucerite  de fiecare țară, România se află pe locul 4, cu un total de 68 de medalii, după Rusia, SUA și Japonia. Poate cea ma importantă figură sportivă din gimnastica românească e reprezentantă de Nadia Comăneci.