În următoarea perioadă se vor construi 80 de locuințe sociale din fonduri europene. Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a dat undă verde proiectului în valoare de 18,9 milioane de lei. Cu toate acestea, numărul celor care au depus cereri pentru acordarea unei locuințe din fondul locativ de stat este mult mai mare.

Peste 100 de persoane au cerut autorităților casă, deoarece nu au unde să locuiască. Termenul de finalizare a construcției este decembrie 2023, iar până atunci este posibil ca numărul solicitanților să se dubleze. Criza locuințelor sociale nu este o situație particulară, toată Transilvania se confruntă cu această problemă.

Spre exemplu, județul Cluj înregistrează printre cele mai mari chirii din țară, iar aici nu s-au mai construit locuințe sociale din 2014. Constructorii așteaptă ca autoritățile să investească masiv în acest sector, puternic afectat în contextual actual, când în cea mai mare parte a anului au primit doar ajutoare de la stat.

Și în Sibiu a fost cerere mare de locuințe sociale, de-a lungul timpului. Apogeul a fost atins în 2003, când se băteau 10 persoane pe o locuință de la stat, ulterior numărul celor care solicită o casă socială s-a diminuat. În ultimii cinci ani, la Sibiu au fost depuse peste 400 de cereri pentru acordarea unei locuințe sociale.

Pentru a putea primi o astfel de casă, din fondul locativ de stat, este necesar ca venitul mediu lunar al solicitantului să nu depășească salariul minim pe economie stabilit la momentul în care formulează cerere.

Ce oferă Mediaș din punct de vedere economic

Anul 2020 a însemnat pentru Mediaș investiții de peste 5 milioane de euro. Oficialii Primăriei si cei ai Consiliului Județean Mediaș sustin că fac tot ce pot, pentru ca tinerii să rămână în orașul lor natal. Municipalitatea lucrează la documentația unui proiect care vizează reabilitarea drumului de legătură cu satul Ighiș Nou.

Autoritățile vor să schimbe tot: sistem rutier, alei pietonale. Iau în calcul amenajarea unor piste pentru bicicliști și vor să modernizeze sistemul iluminat din oraș. De asemenea, pe lista de investiții active se află înființarea Centrului Multifuncțional- Educațional, al cărui rol va fi promovarea culturii.

Cu un buget de peste 14 milioane de lei, Primăria Mediaș vrea ca în această clădire să se țină spectacole, piese de teatru, conferințe, ateliere meșteșugărești, expoziții de pictură.