Ei susțin că în sistemul medical, sporurile sunt justificate. Mai mult decât atât, acestea nu sunt premii să poată fi eliminate, ci sume de bani pentru condiții grele de muncă.

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România a explicat cum îi afectează reducerea salariilor pe medici.

„ Dorim să subliniem că plafonarea sporurilor la 20% din salariul angajatului (si nu la 30% din fondul de salarii al angajatorului, cum figurează în legea salarizarii acum) va reduce veniturile angajatilor din spitalele publice cu sume între 20 si 35%.

Avand in vedere că veniturile specialistilor din ATI, UPU, sectiile de boli infectioase, pneumoftiziologie, morfopatologie si medicină legală au o componență importantă legata de sporuri, pierderile colegilor din aceste departamente vor fi substanțiale.”

Medicii, foc și pe pară pe Raluca Turcan. Criza din ATI s-ar putea adânci

Totodată, medicii subliniază că aplicarea acestei prevederi din memorandum va duce la scăderea importantă a tarifului orar pentru orele de gardă în zilele libere. In acest fel vor fi afectate veniturile tuturor lucrătorilor care asigură continuitatea în spitalele publice 24 de ore din 24, șapte zile din șapte.

Sindicatele din sistemul medical au cerut ministrului Muncii, Raluca Turcan, să renunțe la plafonarea acestor sporuri pentru medici.

Ce spune Raluca Turcan

Deocamdată, proiectul de salarizare pentru sistemul public este în dezbatere. Ea a anunțat că ministerele au la dispoziție 30 de zile pentru a formula propuneri.

„Toate ministerele vor transmite punctele de vedere și propunerile necesare pentru a completa legislația privind salarizarea în sistemul public,. Obiectivul este acela de a elimina discrepanțele existente în actuala legislație, care au compromis grav ideea de salarizare unitară”, a precizat Raluca Turcan.

Joi, 15 aprilie, în ședința de Guvern, s-au aprobat noile principii de salarizare bugetară.

Printre acestea, se numără respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare de 2.300 lei.