Acuzații grave de poluare pe râul Someș

Acuzații grave de poluare pe râul Someș. Mai multe organizații de mediu susțin că peste 300 de mii de tone de ape menajere neepurate ar fi fost deversate din canalizarea municipiului Cluj-Napoca direct în albia râului.

Decizia ar fi pusă în practică chiar de către reprezentanții Administrației Bazinale Apele Române Cluj, instituție însărcinată cu monitorizarea calității apei, la solicitarea Companiei de Apă Someș, relatează stiri.tvr.ro .

În albia râului ar fi ajuns peste 320 de mii de tone de dejecții

Jurnaliștii de la publicația Foaia Transilvană au realizat o investigație. Ei susțin că în luna decembrie 2020, la solicitarea Companiei de Apă Someș, apele reziduale neepurate din canalizarea Clujului au fost deversate timp de o săptămână, 8 ore zilnic, direct în râu. În albia râului ar fi ajuns peste 320 de mii de tone de dejecții.

Scandaloasa situație a ieșit însă la iveală după o plângere penală, formulată de către o angajată a Administrației Bazinale Apele Române, împotriva directorului.

Locuitorii din apropierea malului Someșului spun că nu e prima oară când apele râului sunt poluate

 

Locuitorii din apropierea malului Someșului spun că nu e prima oară când apele râului sunt poluate, dar nimeni nu ia nicio măsură.

La celălalt antipod, într-un comunicat trimis presei, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa precizează că „deversarea din zona străzii Tractoriştilor nu a afectat calitatea apei Someşului Mic”. De asemenea, mai spun cei de la Ape, această deversare a constituit „o situaţie excepţională”, mai precizează sursa citată.

Reprezentanții Companiei de Apă Someș recunosc că au solicitat chiar ei deversarea

 

Reprezentanții Companiei de Apă Someș recunosc că au solicitat chiar ei deversarea. Dar susțin că aceasta este o procedură legală de întreținere a canalizarii. De asemenea, ei spun că pentru a reduce impactul deversării deșeurilor, Compania de Apă a solicitat Hidroelectrica să crească debitul pe Someșul Mic.

Mai multe organizații ecologiste sunt însă alarmate și complet nemulțumite. Ele au cerut Gărzii de Mediu să verifice situația la fața locului.

O echipă de comisari de la Garda de Mediu Cluj a mers în control la stația de epurare. Mai multe organizații non-guvernamentale cer ministrului Mediului să trimită Corpul de Control la Administrația Bazinală Someș-Tisa. De asemenea, jurnaliștii TVR au solicitat și opinia Consiliului Județean Cluj, în subordonarea căruia este Compania de Apă Someș. Până acum instituția nu a transmis niciun răspuns.