Importurile marilor lanțuri comerciale au un efect devastator asupra producătorilor interni ce trag un semnal de alarmă.Merele încep să se strice în lăzi.

Producătorii caută soluții disperate să-și salveze afacerile. Pandemia de coronavirus a avut un impact decisiv asupra vânzării merelor.

Faptul că elevii nu au mai mers la școală a anulat programele Guvernului României prin care producătorii trimiteau mere la instituțiile școlare.

Depozite cu mere nevândute

O fermă din Bistrița-Năsăud a recoltat în 2020 peste 2.500 de tone de mere. Din nefericire, mai toate fructele au rămas nevândute. Ferma a pierdut contractele cu instituțiile de învățământ și livrările câtre supermarketuri a scăzut considerabil anul trecut.

”Din cauza pandemiei foarte mult s-a redus consumul de fructe, adică cererea a scăzut foarte mult. Totul s-a blocat, așteptăm să se deschidă școlile și ne reluăm activitatea”,  a declarat șeful fermei, Darius Nicula.

În Alba, Cornel Baba, un alt producător susține că că a rămas cu 15 tone de mere din 12 soiuri diferite.

”Consumatorul de mere se îndreaptă spre alte mere aduse din import. Sunt și mere care încep să se strice, suntem puși în situația să le aruncăm. Pierderea deocamdată este undeva între 5 și 10% pe depozit, dar peste 50-60 de zile poți ajunge la 30-40-50% sau 100% dacă nu le valorificăm” , a mai precizat Cornel Baba.

Pentru a scăpa de marfă, producătorul din Alba a lăsat prețul la 2 lei kilogramul, de la 2,50 lei. Din nefericire, nimeni nu cumpără merele din depozit.

Soluții pentru salvarea merelor din depozite

Stațiunea de Cercetare din Blaj a venit cu soluția de a face suc din merele rămase. Din cele aproape 100 de tone de mere jumătate au fost vândute, iar restul a ajuns suc.

Reprezentantul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Vinificație și Viticultură Blaj, Cornel Pușcă a susținut că trebuie valorificate merele cât mai repede.

”Avem circa 20.000 de litri de suc în diverse sortimente, suc de măr, suc de mere cu sfeclă, suc de mere cu gutui. Dacă nu valorificam merele trebuia să le aruncăm” a precizat Cornel Pușcă.

O cutie de trei litri de suc costă 16 lei. Una de cinci – 26.