Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, explică dacă este recomandat ca oamenii vaccinați cu prima doză produsă de AstraZeneca să facă rapelul cu Pfizer.

Expertul în sănătate publică a precizat că, pentru moment, nu există studii care să arate dacă schimbarea tipului de vaccin la rapel este sau nu eficientă. Totodată, Cherecheș susține că vaccinul trebuie să fie administrat potrivit prospectului.

„Întrebare: Dacă mi-am făcut prima doză a vaccinului cu un anumit tip de vaccin, a doua doză, rapelul, trebuie să fie cu același tip de vaccin sau ar putea să fie cu alt tip de vaccin? Dacă am făcut prima doză cu AstraZeneca aș putea să îmi fac a doua doză cu Pfizer sau Moderna? Răspunsul: nu”, a precizat specialistul.

Cherecheș: trebuie făcute ambele vaccinuri cu același ser

Specialistul a adăugat că rapelul trebuie făcut același ser, iar schimbarea lui nu este indicată.

,,Nu avem până în acest moment studii care să fi analizat ce se întâmplă dacă îți faci prima doză cu un anumit tip de vaccin și a doua doză cu un alt tip de vaccin.

În același timp, producătorii de vaccinuri garantează produsul lor doar în condițiile în care este administrat conform prospectului, adică atât prima doză, cât și a doua doză cu același tip de vaccin. În concluzie trebuie să facem atât prima, cât și a doua doză cu același tip de vaccin”, a explicat expertul UBB, Răzvan Cherecheș.

Cât durează imunitatea după vaccinare?

De asemenea, fostul consilier onorific al Ministerului Sănătății a susținut că imunitatea durează cel puțin opt luni, dar că nimic nu e concret.

„Nu știu, nu știm exact. Până în acest moment se pare că imunitatea durează mai mult de opt luni”, a precizat Cherecheș. Totodată, expertul în sănătate publică a mai adăugat că, în fiecare lună, cercetătorii stabilesc un raport privind durata imunității.