„Pentru mulţi oameni, acest an este marcat de tristeţe: unii plâng pierderea unei fiinţe dragi, a unor prieteni, iar familia le lipseşte altora, în timp ce şi-ar dori de Crăciun doar o simplă îmbrăţişare sau o strângere de mâini”, a spus regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în vârstă de 94 de ani. „Dacă vă număraţi printre ei, să ştiţi că nu sunteţi singuri. Vă asigur că sunteţi prezenţi în gândurile mele şi în rugăciunile mele”, a mai spus într-un mod deosebit de emoționant suverana britanică.

Pandemia de COVID-19 care a făcut peste 70.000 de victime în Marea Britanie și care care prezintă unul dintre cele mai grave bilanţuri din Europa, a fost agravată recent de o nouă tulpină virală mai contagioasă. Guvernul de la Londra a anulat in extremis o autorizaţie acordată familiilor de a se reuni de Crăciun în numeroase regiuni ale ţării. Însăşi regina Elisabeta a II-a a trebuit să renunţe la deplasarea ei anuală pe domeniul Sandringham din comitatul Norfolk – situat în nordul Angliei -, unde suverana îşi petrece de peste 30 de ani Crăciunul în compania copiilor şi a altor membri ai familiei regale britanice. În acest an, regina Elisabeta a II-a petrece Crăciunul la Castelul Windsor, aflat în apropierea Londrei, alături de soţul ei, prinţul Philip, în vârstă de 99 de ani.

„Nu putem să sărbătorim naşterea lui Iisus ca de obicei (…), dar viaţa trebuie să continue”, a adăugat regina Elisabeta a II-a. „Continuăm să fim inspiraţi de bunătatea străinilor şi să găsim alinare în faptul că, chiar şi în nopţile cele mai întunecate, există speranţă”, a subliniat regina Elisabeta a II-a.

„În Marea Britanie, la fel ca peste tot în lume, oamenii au reacţionat într-o manieră magnifică la provocările anului 2020, iar eu sunt mândră şi emoţionată de acest spirit al lor tăcut şi de neînvins”, a adăugat suverana britanică. Fiul ei cel mare, prinţul Charles, moştenitorul tronului, ajuns la vârsta de 72 de ani, îşi petrece Crăciunul din acest an alături de soţia lui, Camilla, în Scoţia. Prinţul William, duce de Cambridge, şi soţia lui, Kate, ducesa de Cambridge, vor petrece această sărbătoare la Anmer Hall, un conac rural construit în stil georgian şi aflat la o distanţă de 3 kilometri de domeniul regal Sandringham.