Angela Merkel a fost cancelar german care a condus țara timp de un deceniu și jumătate, dar 2020 a fost cel mai greu an de până acum, a spus ea în discursul său de Revelion. „Niciodată în ultimii 15 ani nu am găsit anul care a trecut atât de greu și niciodată, în ciuda tuturor grijilor și a scepticismului, nu l-am așteptat pe cel nou cu atâta speranță”, a spus Merkel, scrie Politico.

Cancelarul Angela Merel, care nu va candida la alegerile federale din septembrie, a criticat teoreticienii conspirației COVID-19, dar a spus că anul 2020 se încheie cu o notă plină de speranță, odată cu lansarea vaccinului. Aproximativ 1,7 milioane de germani au fost infectați de virus și peste 32.000 au murit din cauza acestuia.

Merkel a lăudat personalul medical și alți lucrători cheie din domeniul sanitar, dar a criticat „indivizii fără speranță” care răspândesc teoriile conspirației COVID. „Nu-mi pot imagina cât amar trebuie să simtă cei care, în doliu, își amintesc de ființele dragi pierduți în bătălia cu Coronavirusul sau care trebuie să lupte împotriva repercusiunilor unei boli atunci când virusul este contestat și negat de unii indivizi”, a mai spus Merkel. „Teoriile conspirației nu sunt doar neadevărate și periculoase, ci și cinice și crude”, a adăugat ea.

Merkel și-a încheiat discursul într-o notă pozitivă, arătând cu speranță spre lansarea vaccinului și menționând numele cuplului german din spatele vaccinului BioNTech-Pfizer: „Fondatorii Ugur Sahin și Özlem Türeci din Mainz mi-au spus că în compania lor există oameni care lucrează din 60 de țări diferite. Nimic nu poate arăta mai bine că cooperarea europeană și internațională și puterea diversității sunt cele care aduc progresul. ”

Angela Merkel a adăugat că va primi un vaccin „când îi va veni rândul”.

Cancelarul Angela Merkel a fost prima femeie aleasă într-o asemenea poziție și conduce destinele Germaniei din anul 2005, anunțând că nu va mai candida pentru un nou mandat, lăsând deschisă competiția în partidul său, CDU.