Potrivit meteorologilor, la peste 1800 m altitudine, datorită vântului puternic și acumulărilor însemnate de zăpadă, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și medii, în special în pantele înclinate. La o altitudine de sub 1800 m, datorită temperaturilor ridicate din această perioadă a anului și a precipitațiilor ce vor urma zilele următoare, există posibilitatea unui risc de declanșare al unor avalanșe de dimensiuni mici.

Risc de avalanță ridicat

Riscul de producere a avalanșelor este foarte însemnat în Masivele Făgăraș și Bucegi.

Administrația Națională de Meteorologie a mai precizat că un risc moderat de producere unei avalanșe este în Munții Parâng-Șureanu, Țarcu-Godeanu, Iezer și Călimani-Bistriței-Ceahlău. Atenționarea este valabilă de sâmbătă, de la ora 20.00, până luni, la ora 20.00. „La supraîncărcări se pot declanşa avalanşe de mici dimensiuni, îndeosebi în zonele adăpostite cu acumulări mai importante de zăpadă sau prin ruperea plăcilor de vânt de la peste 1800 m, iar în cazuri izolate se pot semnala curgeri și avalanșe de topire în etajul altitudinal 1500-1800 m, pe pantele mai înclinate”, au mai spus reprezentanții ANM.

Temperaturile încep să scadă din 5 ianuarie

Chiar dacă vremea s-a menținut frumoasă în ultimele zile, conform ANM, temperaturile vor începe să scadă de marți, 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei.

La munte vor predomina precipitațiile mixte, iar la altitudine de peste 1800 m vor predomina ninsorile, iar rafalele vor depăși 80-90 km/h, visclolind și spulberând zăpada în zona montană înaltă, în special în Carpații Meridionali. În restul țării, vântul va fi slab, iar în zonele joase se va forma ceață.  În toare regiunile din țară, cerul va avea înnorări, iar un zonele deluroase de sud și est vor fi frecvente ploile moderate cantitativ. În restul țării va ploua slab.

Cel mai grav accident de avalanşă din România

Pe 17 aprilie 1977, datorită schiorilor ce au produs o fisură în placa de la suprafață, care a alunecat peste stratul înghețat și a declanșat avalanșa, 23 de persoane și-au pierdut viața, dintre care 16 erau copii de la Liceul german ,,Brukenthal” din Sibiu.