Trei români sunt cercetați pentru călăuzirea a douăsprezece migranți

Trei persoane sunt cercetate pentru fapta de călăuzire a douăsprezece migranți. Polițiștii de frontieră de la Moravița au găsit migranții ascunși într-un microbuz, în cadrul unei acțiuni de combatere a migrației ilegale. Potrivit comunicatului de presă transmis, marţi, de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timiş, microbuzul a fost oprit pentru control. El a fost oprit între localităţile Jamu Mare şi Lăţunaş, Timiș.

Autovehiculul marca BMW era condus de un român. El era însoţit de un alt autoturism, în care se mai aflau două persoane. Aceștia „au demarat în trombă la vederea echipajului poliţiei de frontieră, fiind oprit ulterior”. Polițiștii de frontieră au descoperit 12 străini, toţi bărbaţi, stabilindu-se că sunt din Turcia şi Afganistan. Migranții aveau vârste cuprinse între 19 şi 60 de ani.

Primul autoturism avea rol de ghid, asigurând coloana. Migranții doreau să ajungă în vestul Europei

„De asemenea, în cadrul cercetărilor s-a mai stabilit că celălalt autoturism oprit, în care se mai aflau alţi doi cetăţeni români, avea rol de antemergător, iar aceştia intenţionau să îi ajute pe cei doisprezece cetăţeni străini, în încercarea lor de a ajunge într-un stat din vestul Europei”, precizează comunicatul IPF Timiș.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranti pentru şoferul maşinii în care se aflau migranţii, respectiv complicitate la trafic de migranţi pentru ceilalţi doi cetăţeni români şi de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cei doisprezece cetăţeni turci şi afgani.

Pedepsele pentru toate încadrările mai sus menționate nu sunt mici deloc. Autorii riscă ani buni de privare de libertate. Cazul prezent se înscrie într-un fenomen mai larg constatat la nivelul Europei de Est. România este o țară de tranzit și ultimul filtru către spațiul Schengen. O parte a migranților sunt transportați sau traficați chiar din țări precum Turcia, iar o parte sunt solicitanți de azil în România. Ei doresc însă să meargă ulterior în țările vest-europene.