Mihăilă a declarat că nu este posibil de a atinge cifra de cinci milioane de persoane vaccinate la 1 iunie. Având în vedere ritmul actual de vaccinare se va atinge un prag de cinci milioane de vaccinaţi cu prima doză la mijlocul lunii viitoare.

„Este posibil ca până la mijlocul lunii iunie să avem cinci milioane de persoane care sunt vaccinate cu prima doză. Pentru a atinge imunizarea completă, este nevoie de două doze şi de un anumit interval de timp scurs de la a doua doză. Nu este posibil în acest ritm de vaccinare să ajungem la 5 milioane până în luna iunie, până la mijlocul lunii iunie, dar este posibil să ajungem la 5 milioane cu prima doză şi prima doză conferă un oarecare grad de protecţie”, a afirmat Ioana Mihăilă, la postul Prima TV.

Când se ajunge la zece milioane de persoane vaccinate

Ministrul a arătat că este posibil să fie atins obiectivul de 10 milioane de persoane cu două doze vaccinate până la 1 septembrie sau 10 milioane cu o singură doză până la 1 august.

„Dacă ritmul de vaccinare ţine pasul cu ritmul de distribuţie şi de aprovizionare cu vaccinuri, da. Dar ritmul de vaccinare din păcate nu este dependent doar de aprovizionarea cu vaccinuri care a început să aibă un trend destul de bun şi în creştere (…) Acum avem suficiente vaccinuri, avem suficiente centre de vaccinare, am început de săptămâna asta şi vaccinarea la medicii de familie şi îmi încurajez colegii medici de familie, chiar dacă nu sunt dintre cei 3.000 înscrişi, să înceapă să se înscrie pentru a primi vaccinurile şi pentru a vaccina în comunitate. Extindem şi locurile şi ne adresăm şi altor categorii şi populaţionale, dar şi de profesionişti care să poată să fie vaccinaţi şi respectiv să vaccineze tocmai cu scopul de a creşte şi ritmul de vaccinare pentru că în momentul acesta vaccinuri avem”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Mihăilă a declarat că nu doreşte ca persoanele vaccinate să să aibă mai multe drepturi decât cele nevaccinate. Acestea, însă, cu siguranţă, ar trebui să aibă mai multe beneficii în privinţa revenirii la activităţile de dinainte de pandemie.

„Nu le-aş spune drepturi, pentru că intrăm într-un teren sensibil, ci beneficii. Cred că persoanele vaccinate ar trebui să se simtă mai relaxate în a reveni la activităţi care nu sunt încă acceptabile pentru cei care au risc de contractare a infecţiei”, a afirmat ministrul Sănătăţii