În judeţul Arad, vaccinarea cu dozele din lotul suspect de AstraZeneca ABV2856 a debutat pe data de 15 februarie, iar astfel, în cadrul centrelor din judeţ s-au imunizat 3.370 de persoane.
În ciuda acestui lucru, până în momentul de faţă, Direcţia de Sănătate Publică nu a primit încă nicio fişă care să conţină reacţii adverse, respectiv fişa RAP I (reacții adverse post vaccinare), urmare a vaccinării cu AstraZeneca.
Conform declaraţiilor directorului DSP Arad, dr. Horea Timiş, de la data amintită s-au primit trei fişe RAPI, toate în urma vaccinării cu serul Pfizer.
Reacţii adverse semnalate în urma administrării vaccinului AstraZeneca ABV2856
Deşi nu au fost înregistrate, mai multe persoane au semnalat, conform aradon.ro, multiple reacţii adverse.
„Chiar dacă mă așteptam să fac puțină febră după vaccinare, reacțiile pe care le-am avut au fost mai serioase. Nu m-am putut ridica din pat două zile. Am avut febră 38,2, am fost nevoit să sun la medicul de familie pentru a solicita concediu medical, ocazie cu care am și comunicat faptul că am aceste simptome post vaccinare. Nu știu dacă medicul de familie a și informat mai departe. Menționez că m-am vaccinat în data de 15 februarie, am verificat lotul de vaccin, și într-adevăr am primit vaccin din lotul acum suspendat”, ne spune un arădean.
O altă persoană vaccinată în cursul lunii februarie, tot cu doze din lotul suspect, a avut parte de o experienţă similară:
„Am avut febră timp de două zile, am ajuns și la 39,2. Am luat paracetamol, am anunțat medicul de familie, pentru că nu mi s-a părut normal să am astfel de reacții adverse. Am primit concediu medical, și după două zile mi-am revenit. Am avut și colegi care au făcut febră doar în seara vaccinării, după care nu s-au mai plâns de niciun fel de probleme.”, ne relatează o altă persoană.
Unde sesizăm reacțiile adverse
Conform Direcţiei de Sănătate Publică, orice reacţie adversă post-vaccinare se poate raporta în funcţie de durata care a trecut de la administrare.
În acest sens, reacţiile sesizate în primul sfert de oră de la administrare se înregistrează pe loc, iar în situaţia simptomelor apărute în decurs de 24-48 de ore, acestea trebuie raportate medicului de familie care, la rândul său, va decine dacă stările descrise sunt sau nu considerate efecte adverse post-vaccinare.
Urmare a evaluării efectuate de către medicul de familie, acesta va completa fişa RAPI pe care o va transmite la DSP, de unde va ajunge mai departe la Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Ceea ce este clar însă, este faptul că din motive diverse completarea acestor fişe în urma vaccinării cu AstraZeneca nu a fost realizată.