Potrivit șefului diplomaţiei americane, boli asemănătoare cu COVID-19 circulau deja în toamna anului 2019 printre membrii personalului Institutului de virusologie din Wuhan, oraş din centrul Chinei unde a fost detectată pentru prima oară această boală.

Mike Pompeo a cerut, de asemenea, echipei OMS să exercite presiuni asupra guvernului Chinei pentru a obţine clarificări cu privire la această „nouă informaţie”.

Conform AFP,  Mike Pompeo a afirmat:

„Guvernul SUA are motive să creadă că mai mulţi cercetători din interiorul Institutului de virusologie din Wuhan s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, înainte de identificarea primului caz de epidemie, având simptome compatibile atât cu COVID-19, cât şi cu bolile sezoniere curente.”

Potrivit şefului Departamentului de Stat, această informație contrazice datele potrivit cărora nimeni din personalul Institutului din Wuhan nu se îmbolnăvise de COVID-19 sau de alte maladii generate de viruşi înrudiţi în perioada respectivă.

„Beijingul continuă şi în prezent să ascundă informaţii vitale de care oamenii de ştiinţă au nevoie pentru a proteja lumea de acest virus mortal şi de următorul”, a precizat Mike Pompeo.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii declară de mult timp că stabilirea căii de transmitere a virusului de la animale la om este esenţială pentru a preveni viitoare epidemii.

Virusul SARS-CoV-2 a fost detectat pentru prima oară la Wuhan la sfârşitul anului 2019. De atunci s-a răspândit în întreaga lume, provocând peste 2 milioane de decese şi contaminând alte zeci de milioane de persoane.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a acuzat în mod repetat China că este responsabilă de epidemia de COVID-19. Pandemia s-a soldat cu peste 390.000 de morţi în SUA. Preşedintele american aflat la final de mandat s-a referit frecvent la SARS-CoV-2 ca la „virusul chinezesc”.

Mike Pompeo acuză China: Ascundeți adevărul!

Cu câteva zile înainte de încheierea efectivă a mandatului său, Mike Pompeo a atacat de mai multe ori principalele sale ţinte: China, Iran şi Cuba, arată AFP.

Acuzele împotriva abuzurilor Chinei nu au încetat din 2018. Poziția Chinei față de situația uigurilor este, de pildă, un obiect al acuzelor aduse Chinei de Mike Pompeo. Uigurii sunt o populație vorbitoare de limba turcă din vestul Chinei. Etnia este mai apropiată cultural de Asia Centrală decât de chinezii Han. Uigurii sunt majoritar musulmani suniți. Tendințele separatiste din rândul acestora s-au soldat uneori cu violențe în cadrul unor proteste de masă. A avut loc chiar și un atac terorist în 2014 care a ucis 31 de persoane. Chinezii au răspuns în forță, instalând centre de detenție, denumite centre vocațional-profesionale. Potrivit unor estimări, cam un milion de uiguri din totalul de 10 milioane care trăiesc la Xinjiang ar fi dispărut în aceste centre. La fel ca în cazul COVID-19, autoritățile neagă orice acuze.