ACTUALIZARE: Peste 200 de mineri de la exploatările de cărbune din Valea Jiului au protestat luni dimineaţa în faţa sediului Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani, solicitând plata drepturilor salariale restante şi demisia directorului general al companiei, Samuel Dioane.

După mai multe zile de proteste, minerii din Lupeni sunt încă nemulțumiți de deciziile pe care Guvernul României le-a luat. Executivul a venit cu propunerea de a plăti salariile în două tranșe, dar minerii au refuzat categoric acest lucru.

Ei au amenințat că dacă este necesar se vor deplasa la București pentru a-și cere drepturile. În momentul de față zeci de mineri se află încă în subteran.

Guvernul a adoptat o ordonanță prin care a garantat plata salariilor integrale către mineri de săptămâna viitoare, timp de 3 luni. În ciuda acestei decizii, minerii nu sunt de acord cu plata salariilor pe luna ianuarie în două tranșe.

Minerii sunt încă nemulțumiți că nu sunt respectate condițiile din contractul colectiv de muncă.

Dacă va trebui, vom veni și la București

Unul dintre protestatari a declarat că în cazul în care banii vor intra la timp, sunt dispuși să meargă la capitală pentru a protesta.

“Domnule Popescu, vă spunem că nu acceptăm așa ceva. Și, dacă va trebui, vom veni și la București”, a spus unul dintre mineri.

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, i-a îndemnat pe mineri să se întoarcă în mine deoarece banii vor fi livrați, la timp, pentru luna ianuarie. Mulți mineri au rămas fără bani și nu-și mai pot cumpăra nici mâncare. Mai multe persoane s-au arătat impresionate de soarta minerilor și au donat mâncare, fructe și apă celor mai puțini norocoși.

Termocentrala Mintia a rămas fără cărbune datorită protestelor minerilor. Mai bine de 4.500 de apartamente din Deva și instituții au rămas fără căldură. Elevii s-au întors acasă, iar orele se vor desfășura în mediul online.

Greva foamei

Duminică seara, mai mulți mineri au amenințat că vor intra în greva foamei dacă revendicările lor nu vor fi soluționate.

„Am discutat cu colegii mei care se află în subteran şi mi-au transmis că cel puţin 10 dintre ei sunt dispuşi să intre în greva foamei, de luni, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate. Oamenii cer plata integrală a salariilor pe luna ianuarie şi restanţele la tichetele de masă şi transport, acestea fiind întârziate de 10 luni de zile”, a declarat duminică preşedintele executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sîn, citat de Agerpres.

Astăzi, 22 februarie, va avea loc o nouă rundă de negocieri la București, la Ministerul Energiei și la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.