Cseke Attila are planuri mari spre finalul anului 2021 și promite că va demara un proiect prin care se vor construi creșe în mai multe orașe din țară. Totodată, ministrul Dezvoltării a mai precizat că se va folosi și acoperișul pentru a amenaja locuri de joacă, în cazul în care terenul va fi mult prea mic.

Astfel, Ministerul Dezvoltării a prezentat primele mochete a noilor creșe ce urmează să fie construite din fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit informațiilor din clipul prezentat, clădirile vor fi unele ,,pasive”.

Creșe moderne în mai multe orașe din întreaga țară

Fondurile alocate pentru construirea creșelor este de 370 de milioane de euro, informează Cseke Attila.

„La propunerea noastră, Guvernul a alocat 370 de milioane de euro, din fondul pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru construcția creșelor.

Sprijinirea familiilor, încurajarea natalității și susținerea tinerelor mame în întoarcerea lor pe piața forței de muncă după concediul de creștere a copilului reprezintă o prioritate pentru noi. Vom demara lucrările de construcție la sfârșitul acestui an”, se arată în comunicatul Ministerului Dezvoltării.

Creșe mici și mari

De asemenea, ministrul Dezvoltării a susținut că fiecare creșă este pentru 60-70 de copii.

„Vom construi creșe mai mici, pentru 40-50 de copii, creșe în orașele mari pentru 100-110 copii, iar aceasta (n. red. cea din clipul de mai jos) este macheta pentru o creșă de dimensiune medie în care se vor putea juca și vor putea dormi 60-70 de copii. Clădirea va avea și o spălătorie, și o bucătărie pentru prepararea meselor calde.

Vom construi o sală mare, multifuncțională, un cabinet medical și spații administrative. În jurul copiilor va fi amenajat spațiul de joacă în aer liber, cu cel puțin 10 metri pătrați pe fiecare copil. Dacă în orașele mari, terenul va fi mai mic, vom putea folosi și acoperișul pentru a amenaja spații verzi, locuri de joacă sigure.

Pe acoperiș se vor putea amplasa și panouri fotovoltaice pentru a asigura un aport de energie verde. Vom construi clădiri pasive. Acest lucru înseamnă că geamurile și ușile, pereții și podeaua vor fi bine izolate, construite cu ajutorul celor mai noi tehnologii. Astfel, va fi nevoie de resurse minime pentru a asigura temperatura optimă în clădire. Vrem să ajutăm familiile tinere. În acest scop vom construi creșe moderne, adaptate nevoilor contemporane”, a mai precizat ministrul Dezvoltării.