Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat că principiul ,, primul venit, primul servit” a fost eliminat din Ordonanța de Urgență a Guvernului.

Miercuri, 24 februarie, Ordonanța de Urgență a Guvernului 10/2021, care modifică OUG 224/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 186, informează AGERPRES.

OUG 10/2021 aduce modificări în ceea ce privește acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului și alimentației publice.

Claudiu Năsui a declarat că o dată ce a fost eliminat principiul ,,primul venit, primul servit”, toți solicitanții eligibili vor beneficia de finanțare.

Claudiu Năsui: Nu mai mergem pe principiul ,,primul venit, primul servit”

„Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern şi pe care o operaţionalizăm. Am introdus o schimbare în modul în care se face plata. Schimbarea mare este că nu mai mergem pe principiul ‘primul venit, primul servit’. Acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Şi a doua, ar fi creat o categorie de oameni care nu primesc bani”, a declarat Ministrul Economiei.

Claudiu Năsui a mai precizat că toate persoanele eligibile vor primi bani, fără să se țină cont de data la care au făcut solicitarea.

,,Practic ar fi primit cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura vizează despăgubirea tuturor celor care au fost închişi. Nu doar a celor care sunt mai rapizi. Aşa că am ales o soluţie în care să primească toate persoanele eligibile bani indiferent când au făcut solicitarea: fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporţional din bugetul total”, a afirmat Claudiu Năsui.

Schemă de ajutor cu un buget de un miliard de lei

Ministrul Economiei a mai declarat că fondurile pentru despăgubiri ajung la un miliard de lei.

„Fondurile pentru despăgubiri totalizează un miliard de lei. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăşi miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporţional cu cererea lor de finanţare”, a menţionat Claudiu Năsui.

Conform comunicatului Ministerului Economiei, schema de ajutor de stat se adresează beneficiarilor din HoReCa sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul.